Макбет у једном лицу на Шекспир фесту у Чортановцима

И ове године у вили “Станковић” у Чортановцима биће одржан Шекспир фестивал, који је пре неколико година иницирао редитељ Никита Миливојевић.
makbet.jpg
Фото: Из “Макбета” насталог у копордукцији Уметничког фестивала из Хонг Конга и Глоб театра из Лондона

Шекспир фест, речено скраћено, имаће скраћен и програм, због изостанка шире подршке инсистуција културе. Ипак, Никита Миливојевић се не одриче атрактивности представа које долазе, као и локације на “тврђави” изнад Дунава.

Публика ће тако моћи да види “Перикла” из Шапца, који је домаћин у вили “Станковић”, јер је представа тамо и настала. После тог “домаћинског” отварања, 30. јуна, на реду су представе “Хенри Пети” трупе “Парабола” из Лондона (1. јула), и “Макбет” Танг Шу Винг Театар студија из Хонг Конга (2. јул).

Шекспир фест се реализује уз подршку осигуравајуће куће “Уника” и општине Инђија, а специјални гост на отварању биће Филип Пар, директор фестивала “Јорк”, једног из породице фестивала посвећених Шекспиру, редитељ представе “Хенри Пети”, коју изводи само један глумац.

"Један глумац пролази све! И то је могуће, фасцинантно, видећете и узбудљиво. Ја то стално говорим и својим студентима, да пробају, да могу све", поручио је Миливојевић јуче из виле “Станковић” новинарима, који се, као и публика, окупљају из правца Новог Сада и Београда.

Директорка маркетинга осигуравајуће куће “Уника”, Соња Марић, изразила је захвалност Никити Миливојевићу, због прилике да подрже јединствен догађај, увек препун публике. Градоначелник Инђије, Владимир Гак, рекао је, пак, да су Никитна истрајност и упорност да фестивал преживи, превладала све препреке, јер се у политици чешће води брига о комуналним и привредним проблемима, спорту, али да без културе, ни слика политике није потпуна.

Као и претходних година, превоз у Чортановце је организован из Новог Сада и Београда. Како је најављено, све детаљније информације моћи ће се наћи на интернет презентацији фестивала.

Такође, Шекспир фестивал Никите Миливојевића и ове године има пратећи програм, који чине филмови и предавања. Овај пут, избор је пао на Акира Куросаву, легендарног јапанског аутора, који је Шекспирве мотиве, претакао на азијска платна. Филмови ће бити приказивани 3. и 4. јула у Културном центру Новог Сада, односно Итака арт центру у Инђији, где ће бити организовано и уводно предавање.   

 Што се тиче представа, у случају кише, позорница се сели до Српског народног пооришта, што је такође познато публици Шекспир феста из претходних година.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести