Милан Белегишанин добитник награде „Петар Лаловић“

Новосадски редитељ и прозаиста Милан Белегишан овогодишњи је добитник Награде за животно дело „Петар Лаловић“ Фестивала туристичког и еколошког документарног филма „Врмџа фест” који се одржава у сокобањском селу Врмџа, смештеном подно планине Ртањ.
1
Фото: Кадар из документарца „Ласта“

Одлуком фестивалског жирија, Белегишанину је ова награда, која носи име нашег еминентног редитеља и документаристе Петра Лаловића, додељена за његов изузетан укупни филмски и литерарни допринос подизању еколошке свести на филму, као и за његово стваралачко залагање за свест о потреби својеврсне екологије душе. У образложењу жирија посебно су истакнути Белегишанинови документарци „Ласта“ и „Мали цвет“, као и његова књижевна трилогија „Камен у житу“, која обухвата књигу легенди о замковима Војводине „Снови затрављених кула“, роман о фрушкогорским манастирима „Окамењене молитве“ и “Чувар извора“ о лековитим изворима у Фрушкој гори.

– Петар Лаловић је био велики уметник који се бавио екологијом душе и менталном хигијеном, која нам толико недостаје. Лаловић за овај простор није ништа мање битан од Чехова, који је кроз уста доктора Астрова у „Ујка Вањи“ говорио о томе да шуме не треба уништавати, јер се тако уништава и наша душа. Исто тако Чехов кроз Астрова у „Ујка Вањи“ каже да на човеку све треба да буде лепо: и лице, и одело и мисао – подсећа Белегишанин.

По његовим речима, ми на жалост нисмо довољно слушали ни Чехова, ни Петра Лаловића, да мисао треба да нас узноси:

– Нисам се надао овој награди и она ми је изузетно драга, јер долази са именом човека који би сигурно, да је рођен у неком другом простору, имао безброј Оскара. А тај човек нас својим делом упозорава да смо заборавили менталну хигијену и да се паучина ухватила на нашој екологији душе. Гледајући филмове Петра Лаловића, чију награду ја са поносом примам, ви схватате да је у ствари путовање кроз природу путовање кроз човекову нутрину, а то је једино путовање са којег се не враћамо празних руку. Па дајте онда, када се већ враћамо са тих путовања, да у нашим рукама понесемо мало милости, мало праштања и мало менталне хигијене – не би нам било на одмет.

Белегишанин је трећи добитник овог угледног признања које су пре њега понели глумац и радио и ТВ водитељ Дејан Ђуровић, наратор у култном серијалу „Опстанак” Образовног програма РТС-а, као и Владимир Манић из Ниша, аутор серије филмова о Старој планини. Иначе, „Врмџа фест” се ове године организује по четврти пут и требало је да буде одржан крајем јула, али је због тренутне епидемиолошке ситуације одложен за јесен, тако да ће и ова награда, коју ће добитнику предати Ивона Лаловић, ћерка Петра Лаловића, бити уручена накнадно, током трајања те манифестације.

Б.Х.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести