МИЛОШ БИКОВИЋ, ГЛУМАЦ Мараш је антихерој

Познати српски глумац Милош Биковић требало би да игра једну од улога у руској романтичној комедији, која, како се пише у медијима, подсећа на чувени британски блокбастер „Дневник Бриџет Џоунс”. Ипак, још увек није познато у којој ћемо га улози гледати јер досад није коментарисао ове наводе. Будући да је остварио велики успех играјући у неколико филмова на тамошњем тржишту очекује се да српски глумац добије неку од запаженијих улога у том новом руском остварењу.
milos bikovic fifa
Фото: Дневник/ В. Фифа

Глумац је, иначе, недавно почео снимање другог дела филма „Јужни ветар: Убрзање”, који ће, према најавама, публика у биоскопима моћи да гледа већ почетком наредне године. Сценарио као и у првом делу филма потписује Петар Михајловић, а режију Милош Аврамовић.

Након великог успеха који је постигао први део филма и наставак у виду серије, коју је публика гледала на Радио-телевизији Србије, Биковић за Дневников ТВ магазин каже да је одговорност целе екипе велика јер имају важан задатак пред собом због очекивања публике.

– Налазимо се на почетку тог пута снимања од шест недеља. Захтеван је пројекат, али ми је веома драго што снимамо наставак. Сматрам да је јако добар сценарио и да ћемо опет направити један узбудљив филм о јунацима које је Србија и цео Балкан заволео – истиче Биковић.

Из продукције су најавили да Петар Мараш у другом делу филма користи предности стеченог статуса „неприкосновеног вође српског подземља“. Желећи да прошири свој посао и врати се у оквире закона, Мараш улаже илегално стечен новац у легалне послове и вребајући повољну прилику, он по задатку, са својим верним Баћом, којег игра Миодраг Радоњић, одлази у источну Србију. Тамо га затиче вест која ће га приморати да моментално промени планове. Животи на ивици, игре по правилима међународних нарко картела, уз велики број до сада невиђених акционих сцена.

Глумац је, наглашавајући да не сме много да открива о наставку, на почетку снимања за медије истакао да ако његов лик Мараш изађе из криминалног света у другом делу или ће бити промењен до те мере да то више неће бити он или ће, како је рекао, бити у ковчегу.

– Ми смо тај криминални свет замислили као магнет који те привлачи све дубље и дубље. Улазак у криминал, заувек мења човека. То је одлука која повлачи у тај свет и целу његову породицу – објаснио је Биковић причајући о лику Мараша којег је публика заволела, а одговарајући на питање да ли приказивање криминала утиче на младе додао да млади знају да разликују филм од стварности.

– Ово би можда требало да избегавају да гледају деца без родитељског надзора, тј. без некога ко би им објаснио значење свега овога. Родитељи су ти који уче децу да заузму став према нечему, као што према „Јужном вентру” треба заузети став да је то добар производ стваралачког чина – нагласио за медије познати глумац. – Када се иде супротном логиком, онда треба да се укину и „Кум” „Сопранови”, „Рамбо” и циклус песама о Марку Краљевићу, јер деца из тога могу да покупе поруку да треба да иду и убијају турске туристе. У серији и филму модел понашања је ипак онај који се копира од уметника, редитеља и глумаца, а не криминалаца. Мараш је антихерој.

Милош Биковић је недавно снимао филм „Кошаре”, који ће приказати ратне догађаје на српско-албанској граници током НАТО агресије на Савезну републику Југославију 1999. године. Иако је судбина овог филма неизвесна због несугласица продуцената и редитеља, први кадрови су већ снимљени, а у њима је једну од улога играо и успешни српски глумац. Осим филма, требало је да ово остварење буде приказано и кроз серију од 12 епизода на каналу Суперстар.


Хотел Београд ускоро пред публиком

Почетком марта ове године дистрибуција Биковићевог новог филма - руско-српске комедије „Хотел Београд“, је отказана због пандемије коронавируса. Будући да се публика ове недеље вратила у биоскопе глумац каже да се нада да ће га грађани ускоро гледати на великом платну.

Додаје да ће пратити како ће се ситуација са вирусом даље развијати и да ће, чим се стекну услови за дистрибуцију, филм премијерно бити приказан у биоскопима широм земље. У питању је романтична комедија која говори о Павлу, богатом наследнику и власнику престижног хотела „Београд“. Павле је познат по својим бурним изласцима и раскалашном начину живота. Када се у тај свет умешају београдска мафија, луда невеста, стара љубав и необична фамилија, његов лагодан живот се претвара у авантуру где је све могуће.


Милош Биковић за наш лист истиче да је пристао да ради на овом пројекту јер мисли да је то велика част.

– Доживљавам тај пројекат као духовни споменик, тј. као неку врсту културног споменика људима који су се борили и онима који су преживели и дали своје животе за наш заједнички дом. То су људи који су ризиковали и дали своје животе за нас бранећи нас као да смо им род рођени – наглашава за Дневников ТВ магазин Милош Биковић. – И то јесте суштина тога да смо ми један народ. Ми смо због њих обавезни да се једни према другима понашамо као да смо породица. Мислим да је то једна лекција људскости коју су нам они дали и мислим да је тај пројекат због тога јако важан – нагласио је Биковић.

Глумац додаје да у том филму нема главну улогу, али истиче да је његов лик ипак значајан у овом остварењу. Како је објаснио, због сложености пројекта он и његове колеге морали су да прођу озбиљну припрему.

– Имали смо ми ипак неку обуку и могу заиста да кажем да је та обука нешто што је здраво и корисно да сваки мушкарац прође кроз то – каже Биковић и додаје да је кроз тај пројекат упозна неке од ратних ветерана и да му је била велика част да их упозна и да са њима разговара.

Биковић снима још један филм, а реч је о остварењу „Жетва” који говори о трговини органима и злогласној „Жутој кући”, а чију режију потписује Пол Кампф. Глумац није желео да нам говори о детаљима пројекта док се, како је нагласио, не дође до фазе претпродукције и продукције. Ипак, додао је да сматра да је и овај пројекат једнако значајан као и „Кошаре“.

– То је једна општечовечанска прича о томе до ког степена може да дође људска монструозност, али како се у тим случајевима и страшним околностима опет дешавају чуда – закључио је популарни глумац.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести