Министар Вукосављевић делимично задовољан већим средствима из буџета

НОВИ САД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић казао је да и јесте и да није задовољан средствима која ће бити опредељена том министартву буџетом за 2018. годину.
vukosavljevicVladan_RHA.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Коментаришући расправу у Народној скупштини Србије о буџету за наредну годину, Вукосављевић је казао да је доба вест то што ће Министарство културе и информисања добити већа средства, али да је то и даље мање од препорученог нивоа.
"Нисам задовољан јер мислим да наше друштво мора да за културу издваја више, морамо да дођемо до оног нивоа који је UNESCO препоручио свим земљама, а то је минимум један одсто БДП-а. То је издвајање које подразумева културни развој доличан овом добу, све остало је стагнација или опадање", рекао је Вукосављевић.
Он је истакао задовољство што је буџет његовог министарства за следећу годину већи него у 2017. години за око 3 милиона евра, односно око 350 милиона динара.
"Ми ћемо знати како то да потрошимо. У процентуалном смислу то је повећање са око 0,68 на 0,72 одсто БДП-а. Дакле, реч је и о новчаном и о процентуалном искораку унапред и ми сматрамо да је то добар сигнал Владе Србије да жели да оснажује ту област", оценио је министар културе и информисања.
Он је казао да мора више да се издваја за културу и информисање, али и да је свестан да се читаво друштво економски стабилизује, те да је повећање буџета охрабрујући сигнал да ће у наредним годинама Србија издвајати још више новца за те области. 
"Ми смо у обавези према према грађанима ове земље и према самим себи да издвајамо више, али то мора увек бити праћено буџетским потенцијалима који ће из године у годину бити све већи и већи", закључио је Вукосављевић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести