Миомиру Петровићу уручена Награда „Лаза Костић”

На 23. Међународном салону књига, који је јуче отворен под кровом Новосадског сајма, београдском књижевнику, драматургу и театрологу Миомиру Петровићу уручена је Награда „Лаза Костић”

за најбоље књижевно остварење објављено у протеклих годину дана. Један од најтиражнијих српских писаца награђен је за роман „Кућа од соли” („Лагуна”, 2016) који, по оцени жирија на чијем је челу био књижевни критичар Саша Радојчић, „у исти мах може да комуницира са широм читалачком публиком, али и да покреће важна питања о савременом појединцу, његовом идентитету и вредностима”. Захваљујући се на признању, Петровић је у први план ставио читалачку публику која га, како је рекао, већ две деценије формира кроз своје интересовање о томе о чему он покушава литерарно да проговори.

„Позив приповедача за мене је нека врста ходочашћа”, открио је даље Петровић у свом слову. „Из неке урођене дрскости, урођеног немира, писац преузима на себе одговорност и повластицу да предводи то ходочашће на којем му се придружују читаоци. Ходочашће које има за циљ постављање питања а не давање одговора. Јер у времену у којем живимо чини ми се да јако пуно има дефинитивних одговора, а да нама од тога није ништа лакше. Литература, међутим, по мом дубоком уверењу, служи да се питања постављају, да се мултипликију, и да нам од самих тих загонетки које се множе буде много лакше него од одговора самих...”

На Салону је јуче „Албатрос плусу” додељена награда Издавачки подухват за едицију Савремена кинеска култура. Београдски издавач је, наиме, у сарадњи са кућом „Чајна интернешнел” стао иза едиције која на популаран начин представља основне одлике савремене кинеске културе у најширем смислу те речи, и то кроз десет томова: уметност, писмо, књижевност, фестивали, филозофија, архитектура, мода, медицина, занати и храна. Истом приликом додељене су, такође у категорији издавачког подухвата, и две специјалне награде: новосадском „Прометеју” и Радио-телевизији Војводине за двотомно дело „Срби у Хабсбуршкој монархији”, аутора Дејана Микавице, Ненада Лемајића, Ненада Нинковића и Горана Васина, те „Платонеуму” и Манастир Гргетег за монографију „Архијереји Карловачке Митрополије”, коју су написали Сава Вуковић, Душан Н. Петровић и Стеван Бугарски. 

М. Стајић 

Отварање изложбе „BookILL феста”

Под окриљем Салона књига јуче су отворени Дани Лазе Костића, у оквиру којих ће, између осталог, бити уприличени и разговори са појединим писцима награђеним између два празника писане речи. Тако ће се данас у 15 часова поклоницима књиге представити Тања Ступар Трифуновић, лауреаткиња Европске награде за књижевност за роман „Сатови у мајчиној соби”, и Берислав Благојевић, добитник стипендије Фондације „Борислав Пекић” за нацрт романа „Тиши од воде”, а сат времена касније „Албатрос плус” организује сусрет са Александром Југовићем, аутором романа „Опсенар”, и Енесом Халиловићем, чија је књига „Ако дуго гледаш у понор” била у најужој конкуренцији за награду „Лаза Костић”. Иначе, данас у 13 часова биће отворена изложба одабраних радова пристиглих на конкурс Фестивала илустрације књиге „BookILL фест”, на којој ће бити презентована остварења 151 аутора из целог света , те награђени најбољи.

Дан библиотека и библиотекара
У Мастер центру Новосадског сајма одржавају се и Дани библиотека и библиотекара и данас се разговарало о савременом националном стваралаштву, данас ће бити речи о библионици, односно стручном усавршавању библиотекара, док ће сутра тема бити вештина мотивисања библиотекара. Дане, иначе организује Градска библиотека у Новом Саду у сарадњи са Библиотеком Матице српске.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести