Мира Бањац: Волите ме, као што ја волим вас

СУБОТИЦА: Зорица Божовић, Анђелија, Милева, Марија, Јела, Јованка, Даница Чворовић, тетка Ружа, баба Мара, баба Нађа...сва “лица” прослављене глумице Мире Бањац представљена су на изложби Позоришног музеја Војводине, која је вечерас отворена на Отвореном универзитету у Суботици у оквиру Фестивала европског филма Палић.
mira banjac, Tanjug
Фото: Tanjug

"Ово су моја лица, то је све што је остало, али та лица нису само лица, то су судбине. Иза сваке те слике постоји једна судбина коју сам ја прошла и која је прошла кроз мене, за коју сам ја на крају насликана”, рекла је Бањац на отварању изложбе “Лица Мире Бањац”, аутора Зорана Максимовића.

Прослављена глумица каже да је врло поносна што је играла мале људе са великим поводом.

“Срећна сам што сам поред мојих жене, са мог поднебља, играла и жене из других миљеа, из Босне, Црне Горе, из Напуља. То је било најтеже, зато што ја нисам препознавала оно што је већ моје, а морала сам да урадим те ликове. Морали сте да се потрудите да не исмејавате ниједан лик, да сачувате његов идентитет, да психологију те особе сачувате и да то покријете својим именом и презименом”, истакла је Бањац.

“Полако путујем и у реду сам за горе, али не гурам се преко реда, и само оно што су људи запамтили од онога што сам радила, то вреди. Награде су то сто је остало у људима, јер за мене је публика била број један, скоро пре моје породице”, нагласила је Бањац.

Каже да је пред својом публиком била као војник. 

“Мене су прогласили да сам улизица публике. Јесам. Ја сам мислила да ако нас публика не воли, онда не знам за кога радимо. Не би имали леба да једемо. Ми радимо за људе и оно што смо пренели људима и што су људи запамтили, само то вреди”, истакла је вољена Мира.

“Остало је само да вас позовем на пиће, да вас поткупим да о мени добро пишете и да ме волите, као што ја волим вас”, рекла је Бањац, поздрављена громогласним аплаузом.

Додала је да је почастована што је изложба приређена у оквиру палићког фестивала.

“Ово је Фестивал европског филма и велика је ствар наћи ту мало место које ти припада. То је можда једна од мојих последњих великих почасти, што сам овде на овом фестивалу”, рекла је Бањац, један од лауреата награде “Александар Лифка” и бивша председница Савета ФЕФ Палић.

Отварајући изложбу директор Фестивала европског филма Палић Радослав Зеленовић је истакао да му није припао ни лак ни једноставан задатак, пре свега зато што морате да будете много паметни да би у неколико минута испричали и описали биографију која обухвата 160 филмских и телевизијских улога.

“Мира Бањац је један од великих симбола српског и југословенског филма не због тога што има 160 улога, него зато што је изузетно велики број тих улога био нешто што је оличење народа коме сви ми припадамо”, рекао је Зеленовић.

Изложба “Лица Мире Бањац” је, према његовим речима, концентрација онога што је лице Мире Бањац у југословенској кинематографији, зато што нам нису потребне покретне слике да би схватили и подсетили се шта је све она урадила.

“Та каријера траје 70 година и та каријера је културно добро”, казао је Зеленовић.

Он је подсетио да је Бањац своју филмску каријеру почела 1964. са улогом у остварењу “Косовски бој” и испричао анегдоту везану за то.

“Пре неколико година на тераси у Малој гостиони на Палићу новинари седе загњурени у кафу и текстове које треба да пошаљу. Мира стиже из оближњег хотела, седа и пали своју цигарету, пије кафу и гледа на језеро. Ја је питам: ''Миро, зашто никада ниси говорила о својим почецима на филму?''. Пита ме: ''О којим почецима?'' Кажем ја па ''Косовски бој” на шта ће она мени: ''Боже, Зеленовићу, па шта сам ја тамо играла, цара Мурата?'' Ја почнем да јој причам, она не верује и на крају се сетила”, рекао је Зеленовић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести