Мира Фурлан: Ким Кардашијан је идеална уметница нашег доба

БЕОГРАД: Ово време је лоше за уметност и уметнике, а идеална уметница нашег доба је Ким Кардашијан, казала је Танјугу глумица Мира Фурлан пред свој долазак на књижевни регионални фестивал "Крокодил" који се одржава следећег викенда у Београду
mira furlan
Фото: Youtube Printscreen

. Аутентична звезда југословенске кинематографије, својим улогама је обележила деценију пред распад велике земље и њене уметничке сцене. 

Фурлан већ годинама живи у САД где је остварила неколико улога међу којима се издваја она у изузетно популарном холивудском серијалу "Бабилон 5". 

Славна глумица у Лос Анђелесу предаје на Одсеку "Liberal Arts and Science" веома цењене њујоршке Академије за филм. 

Фурлан каже да је рад са студентима за њу веома инспиративан јер предаје младим људима који су у Лос Анђелес стигли из различитих делова света. 

"Много учим од њих јер свако од њих гледа свет из свог специфицног угла. Моји студенти су стигли из Пакистана и Судијске Арабије до Русије, Кине и Индије... Перспективе су увек различите и наши разговори на часовима су интензивни и динамични" каже Фурлан. 

Према њеним речима студенти јој дају увид у свет нових технологија и социјалних медија. 

"То је сасвим ново поље за мене. Једноставнно се бојим социјалних медија и према њима осећам несавладиву антипатију. У школи предајем разне занимљиве предмете. Не предајем глуму већ сам део такозваног " Liberal Arts and Science "одсека. Моја обавеза је да напросто читам и учим нове ствари што је за особу мојих година корисно и здраво. Моја бака је увек говорила да човек треба да вежба свој мозак. Вазно је не зарђати" ,казала је Фурлан. 

О технолошкој револуцији коју живимо и новим моделима комуникације међу људима која она прописује Фурлан каже да је социолошки процес са којим треба бити веома опрезан. 

"Идеја да нам је свака информација представља фантастичну привилегију. С друге стране, мислим да је технологија без етике огромна опасност за нас свет. Без Фејсбука можда не би било Трампа. Анонимност на социјалним медијима пружа разним опасним типовима платформу за ширење лази и за говор мржње", казала је Фурлан уз опаску да живимо у јако опасним временима. 

"Више не распознајемо шта је истина а шта лаж. Јако ми је жао младих људи који у тој апсолутној конфузији одрастају. Бринем се за њих. Повремено ме обузима стравична грижња савести и осећај кривице зато што их сви заједно нисмо заштитили од зла које се шири као рак свуда по свету. За ширење тог канцера и технологија сноси огромну кривицу." казала је Фурлан. 

Каже да нам је ера спектакла коју живимо наметнула борбу за згртањем што већег профита у свим сферама зивота и у свим професијама, па тако и на филму и телевизији. 

"Ово је време је лоше за уметност и уметнике, осим ако им којим случајем не пође за руком да направе велики новац. Можда је управо то најгора ситуација за уметнике. Пада ми на памет Кање Вест и његово несхватљиво скретање удесно. Ким Кардашијан је идеална уметница новог времена. Она је жена која је измислила селфи. Књига њених селфија је зарадила милионе. Није ли то врхунац уметности?" пита се Фурлан. 

Каже да врло мало прати кинематографије земаља насталих након распада СФРЈ. 

"Ту и тамо нешто погледам. Немам прави увид у стање ствари. Не бих се усудила да оцењујем протагонисте тих кинематографија. Знам да сам уживала снимајући са Гораном Марковићем, Стефаном Арсенијевићем и Данисом Тановићем ових послератних година. Сетила сам се на тим снимањима неког заборављеног дела себе и неког времена које је заувек изгубљено", навела је она.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести