“Музеји за 10” од 12. до 18. маја у 50 градова Србије

БЕОГРАД: Манифестација “Музеји за 10” биће одржана седми пут од 12. до 18. маја у 50 градова и места широм Србије, у више од 90 музеја и сродних институција, најавили су организатори фестивала.
muzeji za 10
Фото: muzejisrbije.rs
Током седам дана трајања смотре биће обележен Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја, а сви програми за посетиоце су бесплатни.
 
Осим многих изложби, од којих се већина могу видети само тих дана, публика ће моћи да прати и многе друге садржаје: ауторска и стручна вођења, интерактивне радионица за децу и одрасле, предавања, пројекције филмова, представе и перформанси, промоције књига, концерти.
 
Ове године 17. Европска ноћ музеја се обележава у суботу, 15. маја, а тема проистекла из Међународног дана музеја гласи - “Будућност музеја: нове идеје, нове праксе”.
 
“Музеји за 10” представљају националну музејску иницијативу, највећу у Србији и јединствену у Европи, која ће се седми пут реализовати под покровитељством Министарства културе и информисања, док је координатор смотре Национални комитет Међународног савета музеја - ИЦОМ Србија.
 
Како су нагласили из организације, стигло је време да се експериментише с новим моделима културног стваралаштва и да се снажно потврди суштинска вредност музеја у изградњи одрживе будућности, кроз ангажовање креативних потенцијала културе, као покретача опоравка и иновација у ери пандемије ковид-19.
 
Ове године дирекција “Музеја за 10” позива публику да учествује у наградном конкурсу “Представи свој омиљени музејски предмет” путем кратке видео форме до три минута.
 
Пристигле видео клипове организација ће објавити на друштвеним мрежама, и најкреативније радове ће наградити.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести