Амбициозни планови уочи јубилеја великог тамбурашког оркестра РТВ

Од времена оснивања Радио Новог Сада у оквиру ове медијске куће постојало је  више различитих музичких ансамбала, међу којима је посебно важну улогу имао тамбурашки оркестар, као састав који је давао велики допринос у неговању и афирмацији тамбурашке музике у Војводини.
d
Фото: Youtube Printscreen

Ове године навршава се шездесет пет година од формирања Великог тамбурашког оркестра РНС, насталог из претходног мањег сличног састава, који је под руководством свог оснивача и диригента Саве Вукосављева стекао изузетну међународну репутацију и  постао водећи ансамбл тог типа у Србији, региону и у Европи.

Након периода великих успеха, свеопшта криза деведесетих година умногоме је отежала деловање новосадског тамбурашког оркестра. Током протеклих двадесетак година, Велики тамбурашки оркестар је превазишао раније тешкоће, враћајући се уобичајеним оквирима свога деловања. Данас, уочи предстојећег обележавања значајне годишњице његовог постојања, Велики тамбурашки оркестар РТВ је комплетиран и потпуно спреман за нови период раста и даљег уметничког напретка, каже новопостављени руководилац Сектора музичке продукције РТВ Војводине Бојан Тренкић:

– Музички оркестри РТВ и ансамбли наших колега из РТС су последњи бастион одбране музичких традиција не само српског народа, него и других националних заједница које живе у Војводини и Србији – подсећа Тренкић. – Код неких је тамбура више а код неких других мање присутна, али без обзира на то тамбуру, ипак сви јако добро прихватају. Уз то морамо имати на уму и чињеницу да је Велики тамбурашки оркестра РТВ данас једини професионални оркестар тог типа у нашој држави, па и у целом тамбурашком покрету, што за нас представља посебну одговорност. Из тога проистиче наш примарни циљ и задатак који је поставио оснивач оркестра, чика Саве Вукосављева, да чувамо богатство наше разноврсне музичке традиције, али и да идемо укорак са временом и да тамбурашку музику приближимо данашњој публици.

Током дужег периода проблем је било попуњавање оркестра...

- Уз свесрдну помоћ и разумевање менаyмента наше куће успели смо да попунимо и Велики тамбурашки оркестар и Народни оркестар у формацију која треба да буде – истиче Бојан Тренкић. – Оно што мене радује је то да постоји велико интересовање врхунских музичара да постану чланови нашег оркестра, тако да можемо да вршимо озбиљну селекцију чланова који морају бити врхунски тамбураши да би могли да одговоре високим извођачким захтевима какави се пред њих постављају у нашем оркестру.

За обележавање годишњице оснивања Великог тамбурашког оркестра РТВ, његови чланови припремају врло занимљиве и амбициозне планове, говори Бојан Тренкић најављујући целовечерњи концерт оркестра, чије је одржавање планирано за 19. август у оквиру Тамбурица феста. Два дана након тога, 21. августа у Новом Саду ће бити приређен спектакуларни концерт Тамбурашке филхамоније, у којој ће заједно музицирати 140 тамбураша, а уз њих на бини ће се наћи још 160 певача и музичара. Бојан Тренкић каже:

- То ће бити величанствен концерт и музички догађај памћење, какав до сада није виђен. Филхармонијом ће дириговати тројица гостујућих диригената, пре свега наш еминентни тамбурашки композитор, Зоран Мулић, који је и сам деценијама био уметнички руководилац  новосадског Великог тамбурашког оркестра, дириговаће и гост из Словеније, некадашњи новосадски студент Грегор Загорц из Словеније, као и диригент Тамбурашког оркестра ХРТ из Загреба Синиша Леополд. Концерт организујемо у сарадњи са нашим пријатељима из Тамбурица феста, али носилац музичког дела програма је наравно наш оркестар. На програму ће бити врло захтеван репертоар, од композиција великих европских композитора попут Росинија и Хачатуријана, до дела за тамбурашки оркестар наших савремених композитора, који ће показати пуни дијапазон онога што оркестар оваквог типа може да изведе.

У склопу прославе шездесет пете годишњице постојања Великог тамбурашког оркестра за јесен се планира одржавање још једног великог слављеничког концерта, каже Тренкић, додајући да постоје планови и намере да ВТО са истим концертни програмом крене на краћу турнеју. Тренкић додаје:

- Жеља нам је да те композиције, у чије спремање је уложено пуно труда и које ће сигурно бити изведене на највишем нивоу уживо представимо и публици у другим градовима Војводине и Србије. Уколико могућности дозволе, зашто да не, могли бисмо тај програм извести и негде у иностранству. У септембру прошле године смо наступали у Сегедину и у Будимпешти, и заиста, на крају наступа буду овације публике, јер људи виде пред собом оркестар сачињен од неких народних инструмената и онда они буду фасцинирани могућностима тога ансамбла, шта све ми можемо да одсвирамо на тамбурама!

 Б. Хложан

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести