Ансамбл "Извор" на Данима Европе у срцу Париза

ПАРИЗ: Српско културно-уметничко друштво "Извор" из Париза остварило је данас запажен наступ у оквиру манифестације Дани Европе, коју традиционално организују Општина града Париза и Европска комисија у Француској.
kud izvor, youtube printscreen
Фото: Youtube Printscreen, ilustracija

Ансамбл "Извор" је наступио у новоотвореном парку "Обале Сене" (Ривес де Сеине), који се протеже од трга Конкорд до трга Бастиља, и представља највећу пешачку зону у самом центру града, саопштио је Форум страних културних центара Париза.

У једночасовном наступу, представљене су народне игре из централне и источне Србије а посебну пажњу привукле су игре из Баната, које плене својом интересантном кореографијом и богато украшеним народним ношњама.

Током недељу дана трајања манифестације, представљено је више културних програма, а овогодишњи почасни гост био је град Стокхолм, престоница Шведске.

"Извор" постоји од 2004. године и окупља око 60 чланова старости од пет до 35 година, углавном припаднике друге и треће генерације наших досељеника у Француској. Од свог настанка, наступао је на најпрестижнијим смотрама фолклора у Француској, Србији али и у другим земљама Европе.

Овај наступ реализован је у сарадњи са ФИЦЕП-ом, Форумом страних културних центара Париза - федерацијом 54 страних културних центара града Париза.

ФИЦЕП је посвећен очувању и промоцији културне разноликости и развијању међународне културне сарадње, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести