БЕМУС од 1. новембра у БГ, ако епидемилошки услови дозволе

Уколико епидемиолошка ситуација буде дозволила, наш најстарији музички фестивал биће од 1. до 13. новембра у Београду, 52. пут у непрекинутом низу, уз поштовање свих прописаних мера безбедности и са смањеним капацитетом гледалишта.
Bemus 2020 Foto: Bemus
Фото: Бемус 2020 Фото: Бемус

БЕОГРАД:  Врхунски концерати светских и домаћих музичара, у широкој палети уметничке музике - од бечке класике до узбудљивих спојева са поп, џез и изворном музиком - чине овогодишње 52. Београдске музичке свечаности (БЕМУС), који ће се од 1. до 13. новембра одржати у Београду, саопштили су из Цебефа.

Препознајући све тешкоће и неизвесности актуелног тренутка, организатор БЕМУС-а Центар београдских фестивала (ЦЕБЕФ), уз подршку Секретаријата за културу Града Београда, определио се за уобичајени формат фестивала са концертима "уживо", у одговору на уочено засићење публике разним ''онлајн'' садржајима.

Уколико епидемиолошка ситуација буде дозволила, наш најстарији музички фестивал биће 52. пут у непрекинутом низу, уз поштовање свих прописаних мера безбедности и са смањеним капацитетом гледалишта.

У избору уметничког директора Бојана Суђића, Београдске музичке свечаности отвориће прослављена аргентинска пијанисткиња Марта Аргерич, наступом на Коларцу у пратњи Симфонијског оркестра са диригентом Луисом Гореликом.

Две гала оперске вечери резервисане су за звезде интернационалних оперских сцена, тенора и диригента Хозеа Куру, односно сопрана Марију Гуљегину.

Бемус ће посетити "стари знанци" наше публике, реномирани солисти као што су пијанисткиња Јасминка Станчул, флаутисткиња Ирена Графенауер, виолиниста Сретен Крстић, али и врхунски музичари млађе генерације као што је виолинисткиња Сојанг Јун из Јужне Кореје.

Биг бенду придружује се квартет интернационалних солиста у несвакидашњем извођењу опере "Тоска" Ђакома Пучинија. Фестивал затвара Београдска филхармонија, коју предводи познати диригент Ханс Граф.

Као омаж композиторки и академику Исидори Жебељан (1967 - 2020), Симфонијски оркестар РТС извешће две њене композиције, укључујући и премијеру остварења "Услиши, Исусе, молитве моје" са гошћом, сопраном Анетом Илић.

Годишњица Лудвига ван Бетовена биће обележена извођењем његових симфонија, клавирских концерата и увертира, али и камерне музике за различите саставе.

Концерт традиционалне музике у оригиналним интерпретацијама Браће Теофиловић шири жанровску лепезу овогодишњег програма.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести