Београдска филхармонија се музиком опрашта од Ивана Тасовца

БЕОГРАД: Београдска филхармонија, погођена изненадним губитком Ивана Тасовца, посветиће свом вољеном директору концерт у петак 1. октобра у 20 часова под управом шефа диригента Габријела Фелца.
tasovac foto susnjevic.JPG
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

Уместо комеморације, Београдска филхармонија се од "великог противника форме и ординарних протокола опрашта музиком за коју је он и живео".

"Легендарном визионару, пријатељу свих музичара и филхармонијске публике, оркестар не посвећује само концерт у петак већ и сваки наредни који буде одсвирао како на Коларцу тако и у будућој дворани Београдске филхармонија за коју је Тасовац живео", поручују из БФ.

На концерту у петак оркестар ће свирати музику Шостаковича, а на почетку наступа "Таси се посебно посвећује Валцер истог композитора".

Иван Тасовац је био директор Београдске филхармоније од марта 2001. до септембра 2013. године.

За то време Филхармонија је постала "један од водећих европских оркестара" (Индепендент), "култни српски оркестар" (Финанциал Тимес), "најуспешнија културна институција у Србији" (Јутарњи лист, Загреб) и "најјаче ПР оружје Србије" (Квллспостен, Малме).

У том периоду реконструисана је зграда Београдске филхармоније, обновљени су инструменти у великом делу оркестра, оркестар је подмлађен, ангажовани су најквалитетнији музичари који су се вратили са школовања у иностранству. Током његовог мандата, знатно је унапређена институционална и регионална сарадња.

Поред запажених међународних гостовања оркестра широм Европе, на његову иницијативу у јесен 2014. године реализована је прва турнеја у историји Београдске филхармоније у САД.

Покренуо је Фондацију Београдске филхармоније "Зубин Мехта" 2004. године, која се сматра зачетником и главним промотером модела финансирања културе кроз сарадњу приватног и државног сектора у Србији.

На позицији министра културе и информисања налазио се од септембра 2013. до августа 2016. године.

Влада Србије поново га је именовала за директора Београдске филхармоније, 24. јануара 2017. године.

У последњем периоду започета је традиција концерата оркестра на отвореном који су постали највећи догађаји у историји класичне музике у Србији.

Остварен је значајан напредак на реализацији пројекта нове Концертне дворане Београдске филхармоније која ће бити међународно признати центар за уметност највишег квалитета, регионални чвор за културни дијалог и нови симбол Београда и Србије.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести