Београдске хорске свечаности" од 28. до 30. септембра

БЕОГРАД: Први фестивал "Београдске хорске свечаности" биће одржан од 28. до 30. септембра у Дому омладине Београд, најављено је данас на конференцији за новинаре.
r
Фото: Youtube Printscreen

Директор фестивала диригент Милан Мика Аћимовић, који је пре две године основао Градски хор Београда, објаснио је идеју за покретање нове манифестације чињеницом да српска престоница као град са највише хорова у Србији нема манифестацију која би то подржала, подсетивши на некадашње Југословенске хорске свечаности које су се одржавале у Нишу.

Програм фестивала обухватиће такмичарски и ревијални део.

Свечано отварање је заказано за 28. септембар у подне, након чега почиње такмичење у категоријама духовне и световне музике.

Хорове ће бодовати жири у коме су диригенти Даринка Матић-Маровић, Драгана Јовановић и Весна Шоуц, првакиња Београдске опере Снежана Савичић-Секулић, примадона Радмила Смиљанић, пијаниста професор Арсен Чаркић, композитор Иван Јевтић, диригент у композитор Александар Седлар и пијаниста и композитор Васил Хаџиманов.

Аћимовић наглашава да циљ није победа, већ дружење и размена искуства међу члановима хорова, због чега нису ни задали обавезан репертоар нити жанровско ограничење.

У ревијалном делу програма, који ће се одвијати сваке вечери, наступиће а цапелла хор "Вива Воx", Национални бугарски ансамбл "Филип Кутев" са солистом Теодосием Спасовим на кавалу, хор "Collegium Musicum" и квартет "МИНГ".

Одговорни уредник програма Дома омладине Драган Амброзић приметио је да "боде у очи" чињеница да Београд није имао до сада манифестацију која би "испратила" велику популарност хорова у српској престоници и додао да су у "Београдским хорским свечаностима" препознали велики потенцијал.

"Београдске хорске свечаности" ће се одржати у организацији Секретаријата за културу града Београда, Дома омладине Београда и Хуманитарне фондације "Саша Марчета", уз подршку Градског хора Београд.

Организатори су најавили да ће сав приход од продаје улазница бити намењен деци у Свратишту, као и талентованим ученицима музичких школа који нису у могућности да купе инструмент.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести