Београдски џез фестивал, један од концерата у Новом Саду

БЕОГРАД: Јубиларни 35. Београдски џез фестивал свечано ће бити отворен сутра, а по први пут ове године део програма моћи ће да погледа и публика ван Београда јер ће један од концерата бити одржан у Новом Саду.
bg dzez festival
Фото: Promo

То је речено на конференцији у Старом двору на којој је заменик градоначелника Горан Весић истакао да је Београдски џез фестивал једна од најстаријих градских манифестација која, осим тога што промовише џез, има и образовни карактер.

Управо зато су цене карата за овај фестивал из године у годину мање-више исте. Оне су далеко од економских цена, увек се распродају и на тај начин пружамо прилику млађој публици која нема довољно новца да присуствује добрим концертима, који реално коштају скупље, да заволе џез и да та врста музике буде популарнија, рекао је Весић.

Да је тако, истакао је, потврђују и страни новинари који су пратили Београдски џез фестивал за који су, додао је, рекли да има највише младе публике од свих фестивала на којима су били.

Буџет овогодишњег Београдског џез фестивала је, каже Весић, већи него прошле године и износи скоро 33 милиона динара.
Надам се да ћемо следеће године успети да обезбедимо још више новца, рекао је Весић који је и председник Одбора Београдског џез фестивала.

Истакао је да ће по први пут ове године један од концерата бити одржан ван Београда, у Новом Саду, и додао да ће се, уколико се то покаже као добар потез, са тиме наставити и наредних година, а биће обухваћени и други градови.

Видећемо какав ће бити одзив, а ја сам сигуран да ће бити добар...мислим да следеће године треба да размишљамо и о Нишу, Крагујевцу и неким другим градовима јер на тај начин омогућавамо људима који живе у тим градовима да погледају квалитетан програм и буду део Београдског џез фестивала, а да не морају због тога да дођу у главни град, рекао је Весић.

Овогодишњи програм има посебну структуру и уместо пет, трајаће осам дана - редовних шест дана програма, уводни ди-џеј програм и фестивалски прогам ПЛУС, са скоро 30 концерата и низом пратећих догађаја.

Фестивал ће свечано бити отворен сутра, али програм почиње већ вечерас у 19.30 у Дому омладине Београда, отварањем изложбе фотографија "Објективно: Светковина џез фотографије".

Потом следи музички програм у коме ће наступити Никола Конте, чувени италијански музичар који је са великим успехом наступио на првом обновљеном фестивалу, овога пута у улози ди-џеја.

Свечано отварање фестивала биће сутра у 19 сати у Великој сали Дома омладине Београда, уз дупли програм.

У првом делу вечери, српско-интернационални састав Николов-Ивановић Ундектет ће са Мажик Маликом, значајним представником средње џез генерације из Француске као специјалним гостом, извести посебно припремљен програм за ову прилику, а потом наступа великан француске сцене, чији рад је отворио врата многим тамошњим савременим ауторима, Анри Тексје са пројектом Санд Њоман.

Вокална дива Дајан Ривс, чаробњак бас гитаре Стенли Кларк и саксофониста Чарлс Лојд само су неки од џез великана који ће наступити на овогодишњем џез фестивалу који се одржава у Дому омладине Београда и Комбанк дворани.

Градски секретар за културу Иван Карл је рекао да се из године у годину повећава буџет Београдског џез фестивала, као и да на њему све више има младе публике.

Идеја је, каже, да на том, али и свим другим београдским фестивалима буде што више младих због чега је, додао је, и цена улазнице таква да што већи број људи, посебно младих, може да ужива у џезу.

Вршилац дужности директора Дома омладине Београда Ненад Драговић је рекао да је све спремно за почетак 35. Београдског џез фестивала који ће, додао је, угостити око 150 врхунских уметника из целог света, као и близу 50 представника интернационалне џез заједнице новинара, критичара, фотографа.

Као манифестација од посебног за град Београд, трудимо се да титулу оправдамо квалитетом програма и високим нивоом организације из године у годину, али и да будемо прави пример и потврда да Београда и Србија имају важно место на европској и светској културној сцени, додао је он и захвалио Граду Београду на великој подршци.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести