Београдски џез фестивал од 26. до 31. октобра

БЕОГРАД: Овогодишњи Београдски џез фестивал биће отворен 26. октобра под слоганом "Џез пламен" у организацији Дома омладине Београда и трајаће до 31. октобра.
с
Фото: Youtube printcreen/Марија Шнајдер

Осим што је ово 37. издање ове манифестације, ове године се истовремено навршава 50 година од почетка његовог одржавања (1971), те организатори најављују "уметнички врхунске концерте који ће се дуго памтити".

"Слоган фестивала "Џез пламен" у складу је са јединственом годишњицом, ретком и у срединама са већом џез традицијом од наше. Када је Београдски џез фестивал основан 1971. године, нико није могао да претпостави да ће пламен џеза код нас бити тако дуговечан и да ће из године у годину обасјавати ову средину смелом музиком", наводе организатори манифестације.

Поводом обележавања овог значајног јубилеја, како је најављено, фестивал не само да ће бити одржан у свом пуном формату (шест дана), већ ће бити одржан и један "плус" концерт у Дому омладине и бити уприличено и његово гостовање у Новом Саду.

У салама Дома омладине Београда и Комбанк дворане наступиће 25 састава са преко 100 музичара из 18 земаља Европе, Северне Америке и Азије, уз репрезентативно представљање најталентованијих младих аутора са српске џез сцене.

Првих шест извођача који ће бити део богатог програма фестивала су: "Мајамисти Трио", Марија Шнајдер, Азиза Мустафазаде, Маркус Штокхаузен, "Рајмден" и Тео Крокер.

Новосадски састав "Мајамисти Трио" до сада је на овом фестивалу наступао само једном, пре 10 година, када су промовисали свој деби албум "Мистиленд".

Састав чине пијанисткиња Маја Алвановић, контрабасиста Ервин Малина и бубњар Лав Ковач.

Уважени гости наступа овог триа, како је најављено, биће аустријски бас кларинетиста и саксофониста Улрих Дрекслер, македонско-француска вокалисткиња Анета Џорџ, као и новосадски дечји хор "Ла Ла Студио".

Композиторка и аранжер оркестарског џеза Марија Шнајдер има почасни докторат универзитета у Минесоти и титулу НЕА Јаж Мастер, која се сматра најважнијим институционалним признањем у области џеза у Америци.

Добитница је 7 Гремија и 14 пута била номинована за ово признање. Њен први Греми, за албум "Koncert in the Garden" (2004), прво је издање у историји те награде које се продавало искључиво путем интернета.

Носилац је и два овогодишња Гремија - за најбољу инструменталну композицију ("Спутник") и за најбољи оркестарски џез албум ("Дата Лордс").

Освојила је и неколико десетина титула за најбољег композитора, аранжера или оркестар у годишњим гласањима критичара "Даунбита", "Џез тајмса" и "Џез џурналист асосијејшнса".

На првом гостовању у Београду извешће најупечатљивија дела из целе каријере, диригујући келнским оркестром "Сабвеј џез оркестра".

Пијанисткиња, певачица и композиторка Азиза Мустафазаде ћерка је азербејџанског уметника Вагифа Мустафазадеа, кога је амерички џез водитељ Вилис Коновер прогласио "најлиричнијим пијанистом кога је упознао".

Главно поље њеног интересовања је мугам-џез - амалгам џеза, класике и азербејџанског фолклора, а обрађивала је и џез стандарде и дела класичне музике.

Веома ретко наступа, а њен београдски концерт један је од само два потврђена до краја године.

Немачки трубач и композитор Маркус Штокхаузен син је авангардног композитора Карлхајнца Штокхаузена, чија је бројна дела и изводио, а сарађује и са полубратом Симоном, који је композитор и саксофониста.

Током каријере дуге 40 година, снимио је преко 90 албума као лидер или сајдмен и сарађивао са значајним личностима савременог џеза (Арилд Андерсен, Ференц Снетбергер, Флоријан Вебер, Ралф Таунер, Рајнер Брунингхаус, и други) и бројним европским оркестрима.

Групу "Рајмден" чине њен вођа, клавијатуриста Буге Веселтофт, басиста Ден Берглунд и бубњар Магнус Естрем, а спојила их је Веселтофтова дугогодишња жеља да води акустични џез трио.

Њихова музика заснована је на три елемента: меланхоличним и атмосферичним композицијама, драматичном ритмичком пуњењу и виртуозној џез свирци.

Поред модерног џеза, у њиховој креацији мешају се и утицаји Баха, филмске музике и рокенрола, рефлектујући све аспекте скандинавске музике 21. века.

Трубач и композитор Тео Крокер унук је блуз-свинг трубача Дока Чидема, наступао је у саставу "Ди Ди Бриџвотер", а затим је остварио упечатљиву соло каријеру.

Наступао је на најпрестижнијим светским фестивалима (Ротердам, Сан Себастијан, Перуђа) и сарађивао са звездама џеза и поп музике.

Последњи албум "Стар пипл нејшн" донео му је прву номинацију за Греми.

Београдски џез фестивал је по позиву члан Европске џез мреже, а покровитељи овогодишњег издања су Град Београд и Министарство културе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести