Борис Березовски одржао концерт на Кустендорф класику

МОКРА ГОРА: Славни руски пијаниста Борис Березовски одржао је вечерас концерт на фестивалу руске класичне музике Кустендорф класик који се вечерас одржао на Мећавнику у Мокрој Гори.
b
Фото: Tanjug

Березовски је извео дела Шостаковича, Рахмањинова, Бетовена и Прокофјева пред пуном концертном салом ученика музичких школа из Србије.

На фестивалу су наступили и пијанисти Никола и Андреј Благовчнанин из музичке школе “Стеван Ст. Мокрањац” из Београда и Пјевачка дружина Светлане Спајић која је извела традиционалне песме из БиХерцеговине и с Косова.

Кустендорф класик се одржава од 2013. године и пројекат је руско-српског програма специјалних иницијатива “Заједно” које реализује компанија “Гаспром њефт”, а на њему млади музички таленти из Србије, Републике Српске и Русије имају прилику да размењују искуства и уче од великана савремене класичне музике.

После девет година како смо основали овај фестивал схватили смо да је наш утицај малиган, иако то нема логике, пошто смо ми једина институција која са руском корпоративном силом има један мали фестивал на коме деца размењују своја музичка искуства, а на подручју фикције коју ствара Запад изгледа да је тај малигни утицај у сфери осећања, казао је Кустурица.

Он је додао да је, у свету у којем постоји хиљаде телевизијских канала, Кустендорф класик једина српско-руска институација која на нивоу музичких школа остварује везу између та два света.

То је једина и стална културолошка институција која постоји између две земље и зато ја тај малигнитет прихватам на себе, казао је Кустурица.

Поред ученика музичких школа, фестивалу су присуствовали и министар иностраних послова Никола Селаковић, почасни конзул Србије у Руској Федерацији Александар Дибаљ и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести