БГФ: Ново дело Зорана Христића премијерно на Коларцу

БЕОГРАД: Филхармонијски концерт на Коларцу вечерас ће традиционално бити посвећен успомени на убијеног премијера Зорана Ћинђића.
zoran hristic
Фото: Youtube Printscreen

Како је најављено, Београдска филхармонија ће под управом маестра Хауарда Грифитса извести балканску премијеру композиције “Азул” Освалда Голихова, у којој ће као солисткиња наступити наша позната виолончелисткиња Маја Богдановић, а потом је на програму “Божанствена поема” Александра Скрјабина. Концерт отвара премијера “Посвете богу Баху” угледног српског композитора Зорана Христића (1938).

Ако је “велики прасак” створио свет, онда је прасак први звук и прва тонска искра која ће умножавањем бити звучна пратња развитку човечанства, каже Христић поводом премијере свог дела. Уметност звука као да је, додаје Христић, прижељкивала други "велики прасак" који је изнедрио творца, Бога музичке уметности - Јохана Себстијана Баха.

То  је, додаје, вероватно Бетовен имао на уму када је изговорио: Музика је изнад свих уметности

Случајно, у шта нисам убеђен, у словима презимена Бах (BACH) откривамо ноте BE-A-CE-HA!!! Захвалан сам “залуднима” који су то давно схватили и мене “натерали” да зук Баховог презимена уградим у темеље Похвале, поигравши се са мени значајним одломцима Бахове генијалности. Остајем у нади да се велики Јохан Себастијан неће “померити” у вечном дому – духовито ће композитор који је у “Посвети богу Баху” барокну форму ставио у модеран оквир.

Подсетимо, опус Зорана Христића богат је и разноврстан. У њему се истичу вокално-инструменталне композиције, више остварења из области балетске музике, радиофонска дела, као и низ нумера за многе драмске представе, телевизијске серије и филмове. У својој раној фази окренут авангардној европској музици, у зрелом периоду стваралаштва је елементе авангарде инкорпорирао у свој вешто обликован ауторски израз. У композицијама често заснованим на контрастима, спретно спаја конкретне и електронске звуке, фолклорне цитате и кластерске вертикале, модалност и атоналност.

Добитник је Христић мноштва награда и признања, међу којима су Златни беочуг КПЗ и „Мали принц”, обе за животно дело, затим пулске Златне арене за филмове „Хасанагиница”, те „Вране” и „Хороскоп”, као и две Стеријине награде, за представе „Коштана” Народног позоришта из Ниша и „Опсада цркве светог спаса” Народног позоришта Сомбор. По речима писца Горана Петровића, по чијем је култном роману настала „Опсада...”, музика Зорана Христића је “оно што се не види, али без чега се не може“...

М. Стајић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести