Бисерки Цвејић „Музика класика” за допринос уметничкој музици

НОВИ САД: Награда “Музика Класика” за изузетан допринос уметничкој музици у 2018. години припала је сопрану Бисерки Цвејић, најбољи мушки извођач је флаутиста Љубиша Јовановић, а најбољи женски извођач сопран Јасмина Трумбеташ Петровић.
biserka cvejic
Фото: Youtube Printscreen

Награда часописа “Музика класика” за младог извођача припала је хорнисти Теодору Благојевићу, композитор године је Александар Седлар, који је награђен за “Симфонију бр. 1”, а најбољи композитор примењене музике је Ирина Дечермић за звучне кулисе за ТВ серију “Корени” (РТС).

Београдски камерни оркестар “Љубица Марић” проглашен је оркестром године, издавач године је Центар за музику Коларчеве задужбине, награђен за књигу “Музика у одјецима критике”, док је најбољим концетом проглашено Гала вече у част 60 година Радио Београда 2 најбољи концерт у 2018.

Награду “Музика класика” за књигу године добила је др Мелита Милин за дело “Љубица Марић - Компоновање као градитељски чин”, виолиста Дејан Млађеновић је награђен за албум “Solo Sei”, најбољи фестивал у 2018. је 50. Бемус, а фестивал од регионалног значаја Међународни фестивал средњовековне музике - Медимус у Призрену.

Критичар године је Ана Ћирица, музичка уредница и критичарка Радио Београда 2, док је награда за афирмацију уметничке музике припала Мирјани Растовић, музичком уреднику Радио телевизије Војводине. Организатор године је Центар београдских фестивала - Цебеф, а Музиколошки институт САНУ је институција године.

Награда "Музика класика" установљена је 2010. године, када је изашао први број ревије “Музика класика”. Осмишљена је као признање домаћим уметницима, ансамблима, фестивалима, издавачима, критичарима, музичким институцијама и медијима, који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији траг на домаћој музичкој сцени.

Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести