Бојан Тренкић убудуће на челу Савеза тамбурашких друштава Војводине

Упркос широкој популарности тамбурашке музике и чињеници да је тамбурашка уметност у Војводини досегла изузетно висок ниво, током последњих деценија уочљива је стагнација музицирања на овим инструментима, због које је тамбурашки покрет код нас запао у кризу.
e
Фото: Dnevnik.rs

Ове упозоравајуће оцене изречене су на недавној седници Скупштине тамбурашких друштава Војводине, која је била посвећена сагледавању тренутног стања и тражењу начина да се обезбеди даљи развој тамбурашке уметности у покрајини.

Тамбурашки оркестри и мали састави суочавају се са финансијским и организационим проблемима који отежавају њихов рад, нестају и гасе се тамбурашки фестивали, све је мање тамбурашке музике у радио и ТВ програмима, настави тамбурашке музике не посвећује се довољно пажње, што отежава стварање свирачког подмлатка. Са немалим тешкоћама се суочава и Велики тамбурашки оркестар Радио Телевизије Војводине, као једини професионални тамбурашки оркестар у покрајини, са репутацијом водећег ансамбла те врсте у региону па и у свету, који је тамбурашку музику са успехом представио публици на свим континентима. Оваква слика је утолико поразнија, што се у другим земљама региона, као што је Хрватска, тамбурашкој уметности посвећује много више пажње.

Разлози који су довели до садашњег незадовољавајућег стања у овој области су бројни: од економских тешкоћа и неразумевања државних инстанци, промена у културом амбијенту и у систему финансирања, до несналажења самих музичара и оркестара да се овим промењеним околностима прилагоде. Ипак, тамбурашка музика и данас опстаје као виталан и драгоцен вид фолкорне музичке традиције Војводине, а ансамбли који учествују на манифестацијама попут Фестивала тамбурашке музике у Руми и Тамбурица феста у Новом Саду представљају се сјајним извођачким дометима, тако да је у расправи истакнуто да Савез, као заједница оркестара, композитора и других културних посленика посвећених тамбурашкој музици, мора створити услове за превазилажење тренутних проблема. Да би се то омогућило, неопходно је пронаћи нове начине финансирања и одговарајуће организационе оквире за несметан рад ансамбала, проширити и подмладити свирачку базу и пронаћи нове начине афирмације тамбурашке уметности прилагођене данашњем времену, при чему се очекује разумевање и подршка медијских кућа и надлежних државних институција.

На овој седници за новог председника Савеза тамбурашких друштава Војводине изабран је Бојан Тренкић, педагог и популаризатор тамбурашке музике и члан Великог тамбурашког оркестра РТВ.    

        Б. Х.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести