Божићни концерт уз „јубиларну“ палицу Богдана Ђаковића

НОВИ САД: Хор Саборне цркве Свети Георгије, под диригентским вођством др Богдана Ђаковића, у понедељак, 8. јануара, приредиће у новосадској Синагоги традиционални Божићни концерт.
bogdan djakovic
Фото: (Privatna arhiva)

Биће то осамнаести пут да ансамбл, који већ две и по деценије делује под данашњим именом, наступи пред Новосађанима у поводу најрадоснијег хришћанског празника по јулијанском календару.

Сам програм овогодишњег концерта, у оквиру којег ће се наћи композиције у распону од византијског напева до нове духовне музике, обједињује мотив „Данас Ђева Непорочног Рађа“

Подсетимо, Хор Саборне цркве наставља богату традицију овдашњих црквено-певачких друштава, који су свој рад темељили на уверењу да певање литургије у цркви треба да уједно буде и духовни концерт, односно да је важно да богослужбени аспект хорског певања буде на завидном уметничком нивоу који се потом преноси и ван храма. На том фону ансамбл учествује у богослужењима, али истовремено и шири свој репертоар делима савремене православне и уопште концертне духовне музике.

То је пре свега заслуга др Богдана Ђаковића, професора на Академији уметности у Новом Саду. У његовој богатој биографији издваја се око педесет студија и стручних текстова, закључно са изузетном монографијом Богослужбени и уметнички елементи у српској црквеној хорској музици у периоду између два светска рата (1918-1941), те четири самостална компакт-диска и једно видео-издање управо са хором Саборне цркве.

За посвећеност очувању православне духовне музике епископ бачки Иринеј даровао га је концем прошле године Архијерејском граматом признања...

У основи нашег наступа биће савремена хришћанска музика, уз елементе традиционалног божићног репертоара, најављује за „Дневник” др Ђаковић, који ће предстојећим концертом обележити три деценије диригентског рада.

Како најављује, окосницу чини програм који су припремили за прошлогодишње Мокрањчеве дане а који су назвали „Православно једногласно појање и његова савремена уметничка надградња”.

У том смислу Хору ће се придружити двоје солиста. Ђакон Иван Васиљевић, који је са ковиљским монасима наступио и у Карнеги холу, отпеваће Девету песму Божићног канона, по византијском напеву.

После њега ће наступити др Ана Рашковић, која је докторирала у Москви на службама српских светитеља у руској средњовековној нотацији. Она ће извести тропар Светом Сави, али не српски напев већ руски - из XVI века.   

Гост на овогодишњем Божићном концерту биће и Хор Универзитета у Новом Саду, формиран у пролеће 2016. са идејом да окупи студенте свих факултета УНС-а и промовише српску и светску хорску традицију различитих стилова, врста и жанрова.

Овај ансамбл, који је такође основао др Ђаковић, извешће композиције “Ако ме волиш“ Томаса Талиса, затим “Esto Les Digo“ Кинлија Ланyа, где ће као солисткиња наступити сопран Ђурђица Бабић, потом “Northern Lights“ популарног норвешког композитора и пијанисте Ола Геила, а на крају ће, заједно са Хором Саборне цркве, отпевати божићну духовну песму “Небо и земља“.

Ипак, кулминација ће бити новосадска премијера дела британског композитора Ивана Мудија „Штала”. Како је сам аутор навео, композиција је настало када је „у глави чуо истовремено звучање традиционалне западне божићне песме “Тамо у штали“ (Away in a Manger) и византијске мелодије божићног кондака I partenos simeron (Данас дјева непорочног рађа)”.

Ставио сам у ноте оно што сам чуо и још додао фрагменте песме С нами Бог. И новонастало дело представља својеврстан кводлибет, који у заједничком звучању доноси елементе Истока и Запада, кроз спој догматиком испуњеног православног литургијског текста и једноставне дечије божићне молитве, открива Муди.

Након Божићног концерта Хор Саборне цркве Свети Георгије очекује наступ у Матици српској, а потом ћемо први пут певати у крипти Храма Светог Саве у Београду, наводи др Ђаковић и додаје да  је пре два дана добио позив да буде гостујући професор у Финској, у оквиру Еразмус плус програма.

Како је објаснио, у питању је Универзитет у Јоенсу, у оквиру којег при тамошњем Департману за православну теологију делује Катедра за црквену музику.

Катедра коју ми, нажалост, још увек немамо иако постоје капацитети, а да и не говоримо о томе у којој мери је реч о култури овог простора, поручује др Ђаковић.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести