Браћа Теофиловић снимају у Кањижи

Реномирани извођачи традиционалне српске музике браћа Ратко и Радиша Теофиловић бораве у Кањижи где им је, како истичу, лепо у мирно и тихој вароши крај Тисе, а у простору регионалног креативног атељеа снимају нумере за неко ново издање.
1
Фото: Dnevnik.rs

- Увек је повод нашег доласка музика, дивна искуства у сарадњи са Золтаном Бичкеијем и велико пријатељство, као и диван амбијент и потсећање на неколико наступа које смо до сада овде имали. Дало нам је то инспирацију и разлог да поново дођемо и да припремамо неко ново музичко издање, које снимамо у природној акустици овог типа. Нама је некако Кањижа мирна, тиха, лепа и инспиративна за рад. Први пут смо 1999. године наступали на фестивалу “Џез, импровизована музика”, касније 2012. гостовали у два наврата, а и током прошле године смо имали краћи наступ у амбијенту Регионалног креативног атељеа, тако да смо се договорили да и овај боравак буде креативан на обострано задовољство - каже Ратко Тефиловић.

Брат близанац Радиша појаснио је да ће ново издање бити конципирано у зависности ко ће бити издавач, што још није познато.

- Дошли смо да за неколико дана снимимо што више нумера, песама које ће се наћи на неком издању. Из широке палете, видећемо шта се покаже као најзанимљивије од снимљеног у овом тренутку - напоменуо је Радиша.

Традиционална музика увек представља надахнуће за гласове браће Теофиловић, а они наглашавају да су се увек трудили и на томе истрајавају да афирмишу све што је лепо у традиционалној музици.

- Дивно је што је то наша музика, али у овом програму се у нашем опусу налази се и један број македонских песама. Обухватили смо још опус народних песама са југа Србије, такођа и западне Србије одакле потичемо. Све су то песме интересантне за нас па ћемо видети шта ће се од тога припремити и снимити. Предстоји нам и припреме за издање далматинских песама, јер је и тај традицонални мелос који иде уз наш двоглас и нас. Дивно је што су то старе песме и што потичу са овог поднебља и покушавамо да им дамо нови дах, неко ново време и њихово живљење у овом времену - вели Радиша.

Протекла година оптерећена короном у ванредним околностима била је несвакидашња за све сегменте живота, па и уметнике, а браћа Теофиловићи констатују да је утицала на све ствараоце и извођаче, те да се одразила и на њих, јер им наступи и иначе нису чести.

- Ми смо целог живота припремљени на те ситуације и увек спремни на неизвесности. Известан живот никада не постоји, што се показало и овог пута са короном, само што су у овој ситуацији сви били у неизвесности, а ми смо на све били много спремнији од других - уверава Ратко.

Браћа Теофиловић су у новембру наступали су на Бемусу, били гости у Призрену, нису заобишли ни родни Чачак, једноставно речено радили су у ограниченим околностима, али утисак је да их публика жељна, те да им је дала нови ветар у леђа, да то што раде дубоко има смисла, да наставе у том смеру.

- Инспирисани смо за нова остварења и нема стајања, без обзира на околности. Околности око нас су такве какве су, ми креирамо слободу, а у Кањижи имамо савршене услове за боравак и снимање - наглашава Радиша.

Браћу Теофиловић после боравка у Кањижи очекује концерт за мањи број људи у Банском двору у Бањалуци, потом и концерт у Београду у Мадленијануму,

М. Митровић

Фото: М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести