Чаплинова магија под звезданим небом

Препуни Парк присаједињења, код Музеја Војводине у Дунавској улици, био је дивна слика на оба концерта “Фил(м)хармоније”, на којима су, под звезданим небом, приказивани филмови “Пасји живот” и “Малишан” Чарлија Чаплина, уз његову музику уживо у извођењу Загребачке филхармоније.
е
Фото: Дневник (Вања Фифа)

Само велики маг филмске уметности, као што је Чарли Чаплин, може да окупи толико људи најразличитијих генерација и створи јединствену атмосферу помешаних осећања радости и туге. А, у томе је на овим концертима Чаплин имао изузетну помоћ расположене Загребачке филхармоније, под диригентским вођством Крешимира Батинића, здружене са новосадским музичким снагама, оличеним у квартету ТАЈЈ, флаутисткињи Соњи Антунић и пијанисткињи Рити Кинки.

Била је ово уједно и промоција Парка присаједињења као концертног простора, у којем досад није организован заправо ниједан јавни наступ, а Новосађани га препознају као уређени пролаз између Музеја Војводине и Музеја савремене уметности Војводине у Дунавској улици. И, мада је некима могао да изгледа као тесан простор за концерте са бројнијом публиком, ево и података организатора, који процењују да је прве вечери било око 1.500 људи, а постављено је 500 столица. 

Ова два концерта у Парку присаједињења и један у Синагоги део су, подсетимо, циклуса концерата у пројекту “Фил(м)хармонија”, чији је носилац Загребачка филхармонија, а српски партнер јој је Музичка омладина Новог Сада. Пројекат има финансијску подршку Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 – 2020,  те подразумева и извођење у Србији и Хрватској, укупно 12 концерата посвећених обележавању 130 година од рођења Чарлија Чаплина. Циклус је започео управо у Новом Саду, а наредна три концерта биће приређена од 9. до 11. септембра у Илоку. Следеће године циклус се наставља у мају у Суботици, а затим у јулу у Вуковару.

        Н. П-ј.   

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести