Четири концертна дана и додатни садржаји на Новосадском џез фестивалу

НОВИ САД: Уз бројне новитете, од сценографије, преко посебног амбијента на отварању, до одличног програма, Новосадски џез фестивал представља своје 24. издање, које ће бити одржано од 16. до 19. новембра на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта, најављују организатори из Културног центра Новог Сада.
d
Фото: Jovan Maljoković plus sedam za koncert/ N. Babić/ Novosadski džez festival promo

Поред четири концертна дана, увертира 24. новосадском yез фестивалу биће додатни садржаји. Тако ће већ 14. новембра бити отворена изложба Александра Плачкова, након које ће бити одржан концерт Ивана Швагера. Наредни дан, 15. новембар, намењен је деци и дечјим радионицама на "Трибини младихˮ у Културном центру Новог Сада, које ће држати Јована Добријевић и Јелена Допуђ. Најмлађа публика ће у њима кроз игру учити о џез музици и џез култури.

- Овогодишњи џез фестивал представиће палету испреплетаних музичких жанрова базираних на џез музици и неке од најпопуларнијих састава, као и светски прослављене музичаре регионалне yез сцене. Модеран, класичан, несвакидашњи и квалитетан џез на сцену Српског народног позоришта доносе музичари из Србије, Норвешке, Француске, Италије, Чешке, Канаде, Аустрије, Луксембурга, Литваније, Швајцарске... - најављују организатори.

Прве вечери концертног програма, на свечаном отварању 16. новембра наступиће Биг бенд РТС-а и трубач Стјепко Гут, који ће извести програм "Tribute to Thad Jones" посвећен једном од најутицајнијих трубача и композитора 20.века. Иза њих наступиће једанаесточлани бенд Николов-Ивановић Андитект & Меџик Малик, који спаја џез традицију са несвакидашњим приступом аранжирању, у чему користе "мелодије са Балкана, рок, хип-хоп, класичну музику или традиционални yез, не сврставајући се ни у један”.

Другог дана фестивала, музички сладокусци ће имати прилику да уживају у музици коју доноси Нилс Петер Молваер, један од најистакнутијих извођача  ектроакустичне музике, затим Јован Маљоковић октет, који ће представити најбоље композиције овог нашег познатог саксофонисте, и на крају камерни оркестар Роберта Лакатоша, нашег врхунског виолинисте који иначе свира класичну музику.

Треће вече наступају Јожеф Фечо квартет, који води један од најтраженијих чешких басиста, трио пијанисте Александра Узелца, и трио гитаристе Владимира Самарџића.

Овогодишњи Новосадски џез фестивал затварају JazzChange feat и Бојан З - пројекат "Нови Сад ЕПК" који је спојио музичаре из Луксембурга, Литваније и Србије, које је одабрао пијаниста Бојан Зулфикарпашић. На крају вечери наступиће трио Чика Фримана, саксофонисте који је снимио више од 30 албума сарађујући са великанима калибра Сам Риверс, Сун Ра, али и латино легендама Чучом Валдесом, Тито Пуентеом и др.

Традиција Новосадског џез фестивала се наставља и кроз yем-сешне сваке вечери у Позоришном клубу "Трема", на којима наступа "Хаус бенд".

Улазнице за концертни програм већ су у продаји на продајним местима "Гигстикса". За један концерт улазница износи 700 динара, целовечерња је 1000 динара за 1, 2. и 4. дан, док је за 3. дан 1500 динара, а за цео фестивал је 3600.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести