Чувени акапела састав „Камби” поново наступа у Новом Саду

НОВИ САД: Најпознатија далматинска клапа „Камби” из Сплита наступиће 16. децембар у новосадској Синагоги.
c
Фото: Youtube Printscreen

Подсетимо, овдашња публика је вишеструке лауреате Фестивала далматинских клапа у Омишу и у Каштелима била у прилици да чује пре три године, када су промовисали акапела албум „Пива клапа Корнелија” са композицијама Корнелија Бате Ковача, а сада долазе са новим материјалом – обрадама највећих светских рок и поп хитова, међу којима је и легендарна “The Show Must Go On”, коју однедавно прати и веома ефектан видео спот.

Некада јесу клапе повезиване искључиво с с далматинским песмама. Рива, сунце, море, вино, лепе жене... то су углавном биле клапске теме. Но, од пре десетак година је клапска песма еволуирала и клапе данас избацују хитове, пуне дворане... „Камби”, иначе, постоји пуне три деценије, од 1986, с тим да је у почетку свог деловања мање-више била као и све друге клапе, све док нису почели да сарађују с Џибонијем. Тада су избили у први план поставши практично мејнстрим, али и отворивши пут за поменуту револуцију у клапском свету.

Концерт је у суботу, 16. децембра, у Синагоги, а карте се могу купити у Музичкој омладини Новог Сада

Публика – најпре у западном нам компилуку, али убрзо и целом региону –  ођедном се више заинтересовала за клапску музику, млади образовани певачи више нису „бежали” од клапа, док, с друге стране, и оне саме престају изводити искључиво традиционалне песме. Наравно, остало је и тог далматинског призвука, али у много модернијем стилу. Више је то сад поп, који је ближи ширем, а поготово оном млађем аудиторијуму.

Данас је репертоар клапе „Камби” веома шаролик, односно, како и сами кажу, за сваког ко их слуша „имају по нешто”: и за оне ко очекују стару далматинску песму, и за оне којима су ближи Џибони, Корнелије Ковач или, ето, група „Квин”, али певају и „новокомпоноване” клапске песме. Наиме, све више аутора пише за клапе па одавно није изненађење када оне побеђују и на најјачим хрватским поп фестивалима, попут Сплитског. Уосталом, само „Камби” је до данас освојио десетак награда „Порин”, најугледнијег дискографског признања у суседству.

Концерт у суботу у Синагоги, који организује „Event Factory NS”, почиње у 20 часова а карте се по цени од 800 и 1.000 динара могу купити у Музичкој омладини Новог Сада.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести