Данас на Номусу: Брамс и фестивалски квартет

НОВИ САД: Номусов Фестивалски квартет приређује вечерас у 20 часова концерт у Градској кући, и наступ посвећује музици Јоханеса Брамса, поводом 185 - годишњице од његовог рођења. Биће то први од два њихова концерта на овогодишњем Номусу, посвећена музици овог великог композитора.
nomus kavrtet
Фото: Dnevnik.rs

Чланови Фестивалског квартета су талентовани млади уметници, потекли с ових простора: Роберт Лакатош, виолина, Оскар Варга, виолина, Јожеф Бисак, виола и Ирена Јосифоска, виолончело. На овом првом концерту, вечерас ће им се у наступу придружити кларинетиста Александар Тасић, са којим ће извести Брамсов Квинтет за кларинет и гудачки квартет у х - молу, оп.115. У првом делу концерта, Фестивалски квартет ће извести Брамсов Гудачки квартет бр.1 у ц - молу, оп.51.

Идеја организатора била је да окупи људе рођене у Новом Саду, који већ имају изграђену интернационалну каријеру, каже виолиниста Роберт Лакатош и додаје да је с виолистом Јожефом Бисаком сарађивао већ неколико пута.

Имао сам прилику да наступим на концерту са Иреном Јосифоском, иако нисмо заједно свирали, а Оскара Варгу ћу први пут имати прилику да упознам. То ће бити одличан спој – у питању су дивни људи, са лепом енергијом и невероватним уметничким достигнућима и мислим да ће то да иде лако, упркос веома високим програмским захтевима, поручује Лакатош.

Презиме Варга у новосадским музичким круговима је врло познато, будући да је Оскаров отац Иштван Варга изузетно успешан

виолончелиста који је годинама деловао у овој средини, а по пресељењу у Будимпешту своју каријеру је наставио у иностранству, док је мајка Радованка виолисткиња.

Програм је не само велик и тежак, него и јако леп. Убеђен сам да сви имамо довољно рутине у решавању техничких питања, а то ће нам дати безбедну основу на којој можемо пажљиво да слушамо једни друге и пуштамо сваког понаособ да буде креативан. По правилу, када се један квартет окупи зарад фестивала, има много ватре, спонтаности и простора за импровизацију, то су увек фантастично инспиративне енергије. Потпуно друга димензија од оне коју проживљаваш као члан уиграног квартета који постоји већ дуги низ година, објашњава Оскар Варга.

Ирена Јосифоска је одувек имала жељу да свира на Номусу, јер је велики део најбољих концерата које је слушала, одржан управо на овом фестивалу.

Често свирам на домаћој и страној сцени, али пред својом публиком, у свом граду, то је увек највећа част и задовољство. Свирати људима, који су ми цео живот највећа подршка и уз мене су у сваком тренутку, буди посебна осећања, признаје Ирена Јосифоска.

И Јожеф Бисак каже да је увек најтеже наступати пред познатом публиком, али и увек најлепше.

Овај састав направљен је за Номус и у њему су сјајни музичари. Ми иначе не свирамо заједно, а то ће значити пуно нових идеја, свеже енергије и спонтаног музицирања, најављује Јожеф Бисак.

По речима Александара Тасића, нашег познатог кларинетисте, који је и професор на Академији уметности у Новом Саду, такође и уметник који је успешну каријеру остварио не само код нас него и у иностранству, Фестивалски квартет ће свакако бити посластица за публику Номуса.

Част ми је што ћу наступати с њима. Мислим да ћемо бити сведоци рађања једног феноменалног ансамбла, за који сам сигуран да ће наставити са радом у годинама које следе, истиче кларинетиста Александар Тасић.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести