Давор Гобац, лидер Психомодо попa: Добро се сналазим на „дигиталном небу”

Један од најпопуларнијих панк рок бендова са простора бивше Југославије, хрватски Психомодо поп крајем новамбра наступиће у Новом Саду и Београду у оквиру промоције новог, 11. студијског албума „Дигитално небо“. Концерт у Новом Саду заказан је за 28. новембар у „Културном центру“, а у Београду ће бити одржан 29. новембра у Дому омладине. 
e
Фото: Youtube Printscreen

Оснивач и певач овог бенда Давор Гобац у разговору за „Дневник“ наводи да нови албум има 16 песама, продуцент је Срђан Секуловић Сканси, док је омот радио познати стрип цртач Миливој Ћеран.

– Назив албума је некаква алузија на ово дигитално време. Сад баш и радимо спот за песму „Дигитално небо“ по којој носи назив нови албум, што ће бити први сингл са изласком плоче. Наш пријатељ Гонзо ће радити спот, који нам је многе добре спотове наравио – наводи Гобац.

 Најавили сте сингл „Дигитално небо“. Имате ли још фаворита с новог албума које ћете истицати?

– Верујем да ће с новог албума бити једно три-четири сингла које ћемо промовисати у наредном периоду.

 Како се сналазите у овом дигиталном времену?

– Добро се сналазим. Ја сам кроз музику ушао у све то. Имам све ове паметне телефоне, нисам нешто на друштвеним мрежама, сем на Инстаграму, који у последње време ређе употребљавам. Али знам све.

 Колико је „дигитала“ утицала на развој рокенрола и поправила га или покварила?

– Баш смо и ми снимали две песме с новог албума на траке. Мени је то било драже. А сад се може добро направити музика и у кутији, што би Американци рекли. Али трака је трака.

 Да ли рокенрол на овим просторима и даље живи? Како вам се чини сцена?

– Има рокенрола, али су углавном старији бендови, колико ја примећујем, популарни. Они који су преживели. А нових бендова у андерграунду има, али већина тих бендова пева на енглеском. Можда им то кочи улазак у неке озбиљније медије, јер за шири круг људи треба певати на неким домаћим језицима,.

 Онда би се рекло да су новокомпоновани народњаци, или „цајке“ како их зову у вашој земљи, због певања на домаћем језику продрли много даље и више од рокенрола? Да ли су цајке победиле?

–Не знам да ли су победиле, али да је један јаки тренд – јесте, колико га ми доживљамо. Мислим да тако раније није било. То је та нека пикантерија новог доба.

 Има ли шансе да рокенрол, да се метафорички изразим, узврати ударац?

– Ми постојимо 36 година. То треба питати неког млађег. Ја узвраћам ударац све време.

 А ако погледамо испред концертне бине? Може се рећи да сте као бенд настали у време када је рокенрол био мејнстрим...

– Испред бине има још тинејyера. То је добар знак.

 Шта концертна публика у Новом Саду и Београду може очекивати од Психомодо попа у „Културном центру“ и Дому омладине?

– Свираћемо пресек кроз каријеру, плус неке нове ствари.

 Готово три деценије прошло је од распада СФРЈ. Ви и даље наступате по земљама бивше Југославије и увек сте драги гости. Колико је тај простор екс-ЈУ опстао у музичком смислу?

– Опстао је. Људи знају за бендове из бивше државе. Ми смо стартовали у периоду бивше државе, па није потребно да нас неко посебно представља. Тако да могу да кажем да смо, са данашњег аспекта, познати и ван граница наше државе.

 Александар Савановић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести