Дневник сазнаје: Номус ове године од 19. до 27. априла

НОВИ САД: Новосадске музичке свечаности, позната традиционална манифестација која увек нуди обиље добрих нота и тактова у врхунском извођењу, и ове године ће бити у истом духу, спремне да публици понуде квалитетан програм и приуште сусрете са уметницима вредним памћења.
sinagoga
Фото: Youtube Printscreen

Номус ће ове године бити отворен 19. априла у Синагоги концертом Београдске филхармоније, са диригентом Данијелом Рајскином (Русија), а као солиста ће наступити пијаниста Александар Гавриљук (Украјина).

На програму овог концерта су “Ватромет” и “Жар птица” Стравинског, као и Концерт за клавир и оркестар бр.3 Рахмањинова.

Сарадња с нашим најбољим оркестром се наставља. Овог пута, на свечаном отварању, под управом свог сталног гостујућег диригента Данијела Рајскина и уз наступ феноменалног украјинског пијанисте Александра Гавриљука, победника бројних међународних конкурса, истиче Милан Радуловић, секретар Музичке омладине Новог Сада која организује Номус, најављујући свечани концерт отварања.

Након тога, наредних априлских дана очекују нас сусрети са изузетним уметницима које овдашња публика зна и цени.

Једна од њих је чувена флаутисткиња Ирена Графенауер (Словенија), једна од највећих уметница са ових простора, која ће, како напомиње Радуловић, први пут на овом фестивалу наступити заједно са сјајним словеначким кларинетистом Матом Бекавцем, и гудачким квартетом Кронберг академије (Немачка).

Они ће извести Моцартов Квартет за флауту, виолину, виолу и виолончело у Д-дуру, (К.285) и Квинтет за кларинет, две виолине, виолу и виолончело у А-дуру (К.581).

Традиционално, на Номусу наступа и Војвођански симфонијски оркестар, али овог пута новину доноси yез програм њиховог фестивалског концерта.

Фото: Youtube Printscreen

Мелодије Бернштајна, Минцера и Гершвина “Симфоничари” ће извести са диригентом Тимотијем Редмондом (Велика Британија), и солистима Сигнум саксофон квартетом (Немачка) и пијанистом Матијом Дедићем. Назив овог концерта у продукцији Номуса, по речима Радуловића, асоцира на откриће Америке, и обележава два значајна јубилеја: 120 година од рођења Гершвина и 100 година од рођења Бернштајна.

У премијерном извођењу на овим просторима, чућемо концерт Боба Минцера, чувеног саксофонисте и композитора, добитника “Гремија”, додаје Милан Радуловић.

Чувени пијаниста Андраш Шиф представља младе пијанисте, победнике значајних међународних конкурса, кроз програм под називом “Буилдинг бридгес”, у оквиру којег ћемо на Номусу имати прилике да слушамо Золтана Фејерварија и Јаноша Палојтаја из Мађарске. 

“Волите ли Брамса” назив је првог од два концерта, посвећена овом композитору, који ће приредити фестивалски квартет у којем су: Имре Лакатош, виолина, Оскар Варга, виолина, Јожеф Бисак, виола, Ирена Јосифоска, виолончело.

Они ће извести Брамсов Гудачки квартет бр. 1 у Ф - дуру, док ће им се кларинетиста Александар Тасић придружити у извођењу Квинтета за кларинет, две виолине, виолу и виолончело.

До сада смо имали фестивалски оркестар а сада први пут гудачки квартет, састављен од наших најбољих младих музичких уметника који ће, током две вечери, са нашим истакнутим солистима, професорима Академије уметности у Новом Саду, представити нека од најзначајнијих дела Јоханеса Брамса, у поводу обележавања 185 година од рођења овог великог композитора, каже Радуловић о још једном програму у продукцији Номуса.

Концерт “Волите ли Брамса 2” поменути фестивалски квартет са истим члановима приређује са солисткињом на клавиру Ритом Кинком, а овог пута они ће извести Брамсов Гудачки квартет бр.2 у Г-дуру, и Квинтет за две виолине, виолу, виолончело и клавир (оп.34).

“LGT joung soloists” је још један пројекат који ће представити младе уметнике из 13 земаља. Оснивач овог оркестра је Александер Гилман, светски признати виолиниста и солиста а главни спонзор и покровитељ је Принц Филип од Лихтенштајна. Оркестар је јединствен по томе што су сви чланови оркестра уједно и солисти, а чине га млади људи из САД, Русије, Хонг Конга, Израела, Шпаније, Немачке, Швајцарске, Пољске, Чешке, Аустрије, Холандије и наше земље.

Оркестар и чланови редовно наступају у Европи, Блиском Истоку, САД, Африци и Азији, и на фестивалима као што су у Вербијеу, Луцерну, и другим градовима. Овај оркестар ће на Номусу извести дела Тартинија, Холста, Ваксмана, Шниткеа, Паганинија и Ботесинија.

Победник неких од најзначајнијих виолинских конкурса, Барнабаш Келемен враћа се на Номус са својим квартетом, који чине музичари изузетне репутације. Њихов наступ у Новом Саду “зачиниће” наш феноменални пијаниста Александар Маџар, који се враћа на Номус након четири године, подсећа Милан Радуловић.
Фото: Youtube Printscreen

Келемен квартет из Мађарске ће са пијанистом Александром Маџарем извести Дворжаков Квинтет бр.2, за две виолине, виолу, виолончело и клавир, а на програму овог концерта биће и Хајднов Гудачки квартет у Д-дуру и Шуманов Гудачки квартет у А-дуру.

На Номусу још треба очекивати и концерте Medyoteran & Giles Apap - а из Француске, који ће наступити с “кросовер” програмом, такође и NS chamber ensemble -а, у којем су чланови: Сања Ромић, Мина Нововић, Александар Тасић, Васа Вучковић, Немања Михаиловић, Алекса Маринковић, Никола Ћирић, Ненад Васић, Мирко Марић, Марко Милетић, Кристоф Јан, Душан Костић, и Ивица Марушевић.

Овај новосадски камерни ансамбл извешће дела Бетовена и Дворжака.

Једна од најталентованијих светски признатих уметница, препознатљиво топле и умирујуће боје гласа Роберта Инверници специјализовала се за барокни и класичарски репертоар, након студија клавира и контрабаса.

Она ће на Номусу наступити са Академијом Херманс из Италије, најављује Милан Радуловић последњи концерт овогодишњег Номуса 27. априла, додајући да ова уметница сарађује са најчувенијим диригентима, наступа у најпрестижнијим концертним дворанама света, и има преко сто тонских издања за велике издавачке куће.  

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести