„Дневник” у Вербијеу на јубиларном издању једног од најатрактивнијих музичких фестивала на свету

Вербије је познато скијалиште у швајцарским Алпима. Но, током лета се ово месташце претвара у истински епицентар светске музичке индустрије када је класична музика у питању.
verbije
Фото: Приватна архива

Већ 25 година у Вербијеу се, наиме, одржава један од најоригиналнијих музичких фестивала који окупља велики број најпознатијих уметника из целог света. Аутентичан у концепту, овај фестивал, с једне стране, нуди публици јединствену прилику да, у заједничком музицирању, чује најзначајније извођаче свих генерација, а с друге стране, како сами музичари истичу, ово је сасвим посебно место, где они истовремено могу да бораве са својим породицама, друже се с колегама, стварају музику и уживају у прелепој природи овог малог планинског места.

Током двадесетак летњих дана – фестивал је почео 19. јула и завршава се сутра, 5. августа – у Вербијеу борави више од 350 извођача који учествују у реализацији  стотинак концерата. Главни програм се одвија у добро импровизованом шаторском концертном простору, Salle des Combins (са 1.700 седишта) и локалној цркви (500 седишта) уз улазнице чија се цена креће од 30 па до чак 200 франака (од 25 до 175 евра). Међутим, свира се и на другим местима по селу, где се одржавају бесплатни концерти - на трговима, улицама, биоскопској дворани, холовима хотела...

Бројна велика и значајна имена су се појављивала и по неколико пута током трајања Фестивала, али Гала концерт, који је одржан 25. јула, свакако је био централни догађај овогодишњег издања. За прославу четврт века успешног програма, први човек фестивала Мартин Енгстром одабрао је оно најбоље што овај фестивал и чини тако посебним. Јер, у Вербијеу се увек спаја неспојиво! Састављен из три програмске целине, концерт који је трајао скоро четири сата у првом  делу је био посвећен гудачима, у другом пијанистима а у трећем оркестарском звуку.

И онда замислите камерни ансамбл у чијем су саставу и Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Леонидас Кавакос, Вадим Рјепин, Рено Каписон, Иља Грингољц, Кирил Трусов, Дмитриј Ситковецки и Миша Мајски! Потпуно посебан, овај камерни оркестар је извео Бахов Брандербуршки концерт бр.3  а потом су се низале слављеничке поруyбине. Већ опробан као добар аранжер на неким од претходних прослава, Димитри Ситковецки, уобличио је Сарасате-Навара Шпанску фантазију у виртуозну, атрактивну композицију након које је, попут ватромета, први део завршен варијацијама на тему Happy Birthday!


Тасић са Бабајаном и Боратијем

Није згорег навести да је и српска уметничка музика имала свог представника на Фестивалу у Вербијеу. Новосадски кларинетиста Александар Тасић био је део камерне формације у којој су били и, рецимо, виолиниста Криштоф Борати и пијаниста Сергеј Бабајан, а на програму се нашло дело Ернста фон Дохањија. Иначе, завеса на овогодишње издање Фестивала спушта се сутра увече, када ће са VFO под управом Ђанандреа Нозеде као солисткиња наступити пијанисткиња Јуја Ванг.


Централни део програма су обележиле несвакидашње, пре свега по сензибилитету, комбинације пијаниста који су наступали заједно. Заиста, једино у Вербијеу можете чути како заједно свирају Кисин и Јуја Ванг, Плетнов и Трифонов или Шиф и Чо! А потпуно незамислива комбинација је да за једним клавиром, у шест руку, свирају Шчедрин, Кисин и Трифонов. Да би се приказао сав гламур којим одише овај Фестивал, други део је завршен појављивањем чак 8 пијаниста који су на четири клавира, у 16 руку, извели Росинијеву увертиру Виљем Тел. Званични фестивалски оркестар којим, од ове године, руководи слави Валери Гергијев, зачинио је ово рођенданско славље уз кларинетисту Мартина Фроста и потпуно јединственог Томаса Квастхофа.

Иначе, окосницу главног вечерњег програма углавном чине концерти VFO (Verbije Festival Orchestar) или VCO (Verbije Chamber Orchestar), којима руководе Гергијев и Габор Такач-Нађ, а где  као солисти, свако вече наступају најактуелнија имена светске музичке сцене. Програмско језгро јесте камерна музика око које се сви и окупљају, па су солистички програми, у главном концертном простору, не баш завидне акустике,  резервисани само за посебне - рецимо пијанисте  Кисина и Трифонова. Међу посебнима би свакако био и Григори Соколов али је он, као и претходних година, водећи се пре свега условима концертог простора, наступ имао у, до последњег места, испуњеној цркви. Баш као и пијанисти Леонскаја, Дебарг, Бабајан, виолинисти Рјепин, Венгеров, Борати, млади виолончелиста Андреј Јонита, али и Миша Мајски, који је у Вербијеу прославио 70. рођендана уз породицу и пријатеље заједно на сцени.

Ипак, неуобичајено велики број музичара је ове године и отказало учешће на Фестивалу. Иако најављени као главне звезде, изостали су Зубин Мехта, Марта Аргерич, Јури Башмет, Денис Мацујев, а у последњем тренутку, иако присутан на пробама претходних дана, није наступио ни пијаниста Раду Лупу. Иако задовољни приходом од скоро 40.000 продатих улазница, организатори се у значајној мери ослањају и на филантропију. Наравно, и сасвим очекивано за Швајцарску, велики спонзори су банке, али финансијери су и пријатељи, донатори , фондације и компаније које на различите начине помажу рад Фестивала. А није без значаја, напротив, огромна медијску подршка, коју добијају од Medici TV, јер она директно или одложено онлајн емитује готово комплетан програм, ширећи видљивост Вербијеа на милионски аудиторијум.

Мирјана Лазаревић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести