Дуалност савременог живота - тема 14. Кустендорфа

МЕЋАВНИК: Последњег дана на филмском и музичком фестивалу Кустендорф у понедељак, у оквиру програма „Савремене тенденције“, били су приказани филмови „Каменоломац“ редитељског тандема Ђанлука и Масимилијано Де Серио, као и последњи филм недавно преминулог режисера Ким Ки Дука „Растварање“ (Дин).
kustendorf
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Филмове су пратили онлајн разговори Емира Кустурице са ауторима, браћом Де Серио и Динаром Жумагалијевом која је била продуцент филма Ки Дука и у њему играла главну улогу.

Оснивач фестивала Кустурица је изјавио да је веома срећан што се кроз филм „Каменоломац“ аутори боре за људе који су изгубили битку са правдом и занимало га је како су дошли до те проблематике.

„Пре неколико година смо прочитали у новинама да је једна Италијанка умрла на пољу током радног времена. Власник поседа ју је експлоатисао, и та чињеница нас је, нажалост, подсетила на нашу личну, породичну причу која се догодила пре 17 година, када је наша бака умрла на истом простору и у истим животним условима, јер је исто тако била радник на њиви”, истакла су браћа Де Серио.

“Тако да смо покушали да почнемо са том идејом, као да се време није променило током свих ових година.

Намера нам није била да створимо нешто забавног карактера, већ да то буде уско повезано са нашим коренима и нашим срцима.

У исто време, то је била етичка ствар“, навели су они.

Кустурица приметио је да је примарна идеја данашњих људи да експлоатишу друге, и да Европа постаје оно што је некада била Америка, али са много лакшим приступом.

„То је свакако проблематика коју смо посматрали током писања сценарија“ - надовезали су се су Ðанлука и Масимилијано.

„Невероватно је како поред те лепоте живота, доброг живота који имамо данас, постоје људи који су као духови, које не можемо и не желимо да видимо, тако да, за нас, кинематографија служи да пружи слику неком другом, и да је покаже људима који не желе да је виде”.

Чувени редитељ и директор Кустендорфа је разговорао и са Жумагалијевом која је продуцирала филм „Растварање“ и у њему играла главну улогу.

„Жао ми је што мој друг није више са нама. Овај филм је потврда да је он био велики таленат и да је са вама направио, могу да кажем, врло озбиљан и дубок филм.“ - рекао је Кустурица и додао: „Тема која говори о дуалности савременог живота, али то је питање морала и јако ми је драго да у кинематографији постоји филм који говори о моралу.“

Глумица и продуценткиња је подвукла да је покојни аутор видео идеје за филм и сценарија у свом окружењу и људима.

“Упознали смо се и много разговарали о различитим темама.

Пала му је на памет идеја да прикаже особу у две ипостаси, да покуша да разоткрије и схвати шта је добро, а шта лоше.

Шта је у животу исправно, а шта није и у сваком човеку постоји овај баланс”, објаснила је глумица.

“Са једне стране хоћемо више новца, са друге да задовољимо неке своје страсти, са треће желимо да будемо исправни, то у свакоме из нас генерише опозицију, а захваљујући томе он је добио ову идеју”.

Динара је рекла да се Ким изузетно загрејао за ову тему речима „Док ми је ова идеја у глави, хоћу да је снимим“ и цео филм је снимљен за свега девет дана.

„Он је био сила. У његовим филмовима је увек било такве енергије какву у животу нисам видео, фигура какву Запад нема.

И зато ми је јако драго што је снимио филм код вас у Казахстану.“, изјавио је Кустурица, пун одушевљења.

„Овај филм није само о једној девојци, то постоји у свакоме, посебно и у Ким Ки Дуку”, открила је продуценткиња.

„И он се стално питао шта је добро, а шта није.

Нису га сви људи прихватали, ни његову уметност, ни погледе на свет.

Хтео је то са неким да подели.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести