Ђуле Ван Гог добитник награде “Струне од светла”

БЕОГРАД: Звонимир Ђукић Ђуле, фронтмен састава Ван Гог, добитник је награде „Струне од светла“ која се додељује за посебан допринос афирмацији песничке речи у блуз и рок музици.
Djule Van Gog/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Лауреат, поред плакете добија и једну гитару из колекције писца и кантаутора Саше Радоњића који је награду и установио пре шест година.

У образложењу жирија, који је радио у саставу Богомир Богица Мијатовић (председник), др Мирослав Мики Радоњић и Саша Радоњић, се поред осталог каже да је Звонимир Ђукић Ђуле креативна и естетска константа наше рок сцене са стажом од преко 30 година, што је већ само по себи за сваки респект.

Креативна сума његовог високо поетизираног текстописачког умећа је недавно презентована кроз књигу “Море без обала” (Лагуна, 2019) која поред Ђулетових добро знаних строфа и стихова, доноси и један истински драгоцен бонус у виду његових фотографских радова за које се без икаквих устезања може рећи да су такође чиста поезија, сматра жири.

Истичу да у прилог уникатне виталности Ђулетовог текстописачког и композиторског дара најубедљивије сведочи сингл из прошле године “Емотивно миниран”.

Жири је донео још једну одлуку - да се од ове године у оквиру награде “Струне од светла” уврсти и признање за младе ствараоце у рок музици и култури.

Признање у форми статуете носи назив “Светло од струна” и жири ће га додељивати у годинама кад препозна посебан капацитет на сцени наших младих рокера.

Ове године жири је препознао тај капацитет и дар у склопу састава Неми песник из Новог Сада, па ће прву статуету “Светло од струна” уручити њиховом текстописцу и гитаристи Марку Алексићу.

О датуму и детаљима церемоније уручења награде и признања, фондација Саше Радоњића ће известити у складу са околностима које нам намеће пандемијска стварност.

Претходни добитници ове награде су: Милан Кораћ, Никола Врањковић, Краљ Чачка и Милош Зубац.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести