Фестивал барокне музике у Новом Саду

Новом Саду у четвртак почиње пети по реду Фестивал барокне музике на коме ће наступити врсни и реномирани домаћи и страни ансамбли и солисти специјализовани за извођење ране музике. Војвођанско удружење за рану музику, чији је циљ популарисање и проучавање музике ранијих епоха, као и њено извођење на историјским инструментима, припремило је за новосадску публику низ вредних и атрактивних концерата, чији је стилски обухват претежно базиран на делима старих мајстора барокног периода.
Edjseg/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић

Фестивал ће у четвртак у 19 часова у Културној станици “Еђшег” (Антона Чехова 4) отворити концерт Ансамбла за рану музику “Минстрел” из Загреба, а програм са насловом “Пиво и дуван” представиће слушаоцима музику енглеских улица, таверни и театара из 17. века. За сутра у Музеју града Новог Сада на Петроварадинској тврђави је најављен концерт италијанског дуа који чине флаутиста Ђулио де Феличе и Кристијано Амата, који свира на романтичној гитари, са програмом музике композитора краја 18. и почетка 19. века.

Програм се наставља у суботу у Цркви Светог Јурја у Петроварадину реситалом ансамбла “Музика антиква неопланте” који чине сопранисткиња Радослава Воргић, солисткиња на блок флаути Меила Томе, лаутиста Дарко Карајић и чембалиста и оргуљаш Золтан Борбељ, који ће изводити изабране арије и шансоне старих француских композитора. У недељу, фестивал ће закључити концерт аснамбла “Београдски барок” са програмом композиција европских аутора раног барока.

Организацију овог фестивала подржали су Градска управа за културу Града Новог Сада, Фондација “Нови Сад 2021 – европска престоница културе”, Министарство културе Републике Хрватске, Италијански институт за културу из Београда, Фондација „Макрис” и фирма “Разбеербрига”. Додатне информације могу се пронаћи

на сајту www.danibaroknemuzike.com.

Б. Хложан

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести