Фестивал камерне музике у Новом Саду: Лепота заједничког музицирања

НОВИ САД: У Новом Саду вечерас почиње Фестивал камерне музике, четврти по реду, концертом који ће на Камерној сцени Српског народног позоришта приредити Новосадски дувачки квинтет и Гудачи Опере СНП-а.
m
Фото: Promo

Концерт почиње у 20 часова, а на програму су дела Теодора Дибое, Бохуслава Мартина и Жана Франсеа. Подсетимо, прво издање фестивала реализовано је у септембру 2018. године на иницијативу новосадских уметница Ксенија Мијатовић Кором и Веронике Антуновић Марић, а у основи саме идеје је промоција заједничког музицирања, као и промоција камерних састава који делују дужи низ година.

„У класичну музику се мора улагати, јер она не сме бити само продукт ентузијазма појединаца или групе њених љубитеља. Подршка Покрајинске владе и секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама је неизоставна и убудуће, са жељом да један овакав фестивал и у наредним годинама буде регионални, али и европски центар овакве промоције уметничке музике - музике из које извиру склад, класична лепота и узвишеност”, речи су покрајинског секретара за културу, информисање и односе с верским заједницама Драгане Милошевић.

До 21. септембра на фестивалу ће наступити дуо флаутисте Љубише Јовановића и контрабасисте Стевана Јовановића (петак, Културна станица „Еђшег”, 20), трио који творе хорниста Игор Лазић, виолинисткиња Јелена Димитријевић и пијаниста Марко Богдановић (недеља Културна станица „Свилара”, 20), те Камерата Нови Сад (уторак, Камерна сцена СНП, 20),а најављена су и два концерт најбољих младих камерних састава у региону, у суботу и понедељак, у Културној станици „Свилара”.

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести