Фестивал „Пиано сити Нови Сад” од 5. до 8. септембра: Од Баха до „Битлса” на десетак локација

Под слоганом ”Бојимо звук града”, од 5. до 8. септембра биће одржан 3. фестивал “Пиано сити Нови Сад”, на низу локација у граду, неких међу њима досад неуобичајених за концертне просторе.
novi sad
Фото: Dnevnik.rs

Идеја овог фестивала и јесте управо та да сваки простор може бити искоришћен и као концертни подијум. Иницијатори су пијанисти Маја Алвановић и Коста Јевтић, који су и у Новом Саду успели да реализују идеју немачког пијанисте Андреаса Керна, који је 2010. организовао целовечерње клавирске концерте у 70 станова широм Берлина. Ту идеју “присвојили” су и Милано, Напуљ, Трст, Палермо и Порденоне, а  2017. је, захваљујући њима, стигла и у Србију. На овогодишњем “Пиано ситију” учествоваће тако, током четири дана испуњених концертима, више од 60 професионалних пијаниста, студената, ученика средњих и нижих музичких школа, као и аматера ентузијаста.

Новосађане очекује жанровски различита музика, од класичне до yеза, за децу као и за одрасле, на концертнима подељеним у неколико тематских целина: “Пиано харт” (хуманитарни концерти), “Он стејy сешнс” (оригинална музика, класика, yез, савремена), “Опен ер студио” (концерти на платоу Ректората УНС), “Грин оејзис” (концерти у природи), “Стејy вид а вју”(концерти у холу Ректората УНС) и “Вертикални концерт” (на Тргу слободе и Змај Јовиној).

Локације, с којих ће се ове године чути музика 3.”Пиано ситија” су: Синагога, Градска кућа, Галерија Матице српске, плато и хол Ректората УНС, Трг слободе, “Локвела” школа енглеског језика у Лазе Нанчића, Футошки парк, салетла у Дунавском парку, Институт у Ср. Каменици, школа “Милан Петровић” и Змај Јовина улица.

Фестивал ће започети 5. септембра хуманитарним концертима у школи “Милан Петровић” и на Институту у Сремској Каменици, као и наступом Марка Пејчића из Зрењанина, који ће програм “Релакс пиано” извести у школи “Локвела”.

Другог дана дана фестивала, 6. септембра, на платоу Ректората УНС наступиће yез “Мајамисти трио” из Новог Сада, у којем су: Маја Алвановић клавир, Ервин Малина, контрабас, и Лав Ковач, бубњеви. Истог дана очекују нас још наступ Марка Пејчића из Зрењанина (”Прогресив пиано”) у Змај Јовиној 26, затим ауторски реситал Косте Јевтића у Синагоги (“Рифлекшнс он а yерни”), и yез пијанисте Михаела Есла из Штутгарта, такође у Синагоги.

Песме “Битлса” у клавирском извођењу чуће се другог дана фестивала 7.септембра, на концерту под називом “Битлс пиано соло”, који ће на Тргу слободе приредити Фабрицио Греки из Милана. Салетла у Дунавском парку биће подијум за студенте, а у Синагоги ће наступити Јелена Стојковић из Минхена, и извести композиције Корсакова, Тајчевића, Хофмана, Бабајанијана, Штаткића и Саја.

Последњег дана “Пиано ситија”, 8. септембра, поново ће подијум бити препуштен студентима, овог пута у холу Ректората УНС. Ту ће наступити и “Јанг пиано сити старс”, затим Јелена Симоновић Ковачевић из Новог Сада, која ће извести композиције Баха, Хајдна, Шумана и других. Концерт балетске музике Чајковског и Гаврилина ту ће приредити и клавирски дуо Елена Шевер и Јелена Минић из Београда.

Истог дана, у вили Парк у Футошком парку наступиће младе пијанистичке снаге, и биће промовисан ЦД нове клавирске музике Павла Попова и Андреја Негића из Београда, коју ће они извести у програму под називом “Клавирско небо”. “Виртуозу у част” назив је концерта Арсена Чаркића из Бањалуке, који ће наступити у Градској кући, с делима Баха и Листа. У истом простору уследиће и концерт “Клари на дар” који Јелена Бајић из Новог Сада посвећује Клари Шуман.

У Галерији Матице српске наступиће Наташа Пенезић из Београда, која ће у приграму под називом “Музичка анализа стварности” извести дела Сатија и Аблингера. На “Пиано ситију” ове године три кућна концерта приредиће Драгана Малешев (Нови Сад), дуо “КАНА” (Београд) и Вања Радојковић (Ниш).  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести