„Фил(м)хармонија“ у новосадском Парку присаједињења: У славу скитнице која је генерације засмејавала

Чарли Чаплин, вечан, непоновљив и дирљив, његови филмови и музика уживо у извођењу Загребачке филхармоније, под управом маестра Крешимира Батинића, испуниће простор новосадског Парка присаједињења три вечери заредом - вечерас, сутра и прекосутра, и бити својеврстан поклон свим поштоваоцима његове уметности, којих није мало.
filmharmonija1
Фото: Придружени чланови Загребачке филхармоније из Новог Сада: Тимеа Калмар, Соња Антунић, Јованка Мазалица, Александра Крчмар Ћулибрк , Јелена Флиповић и Рита Кинка, фото: Дневник

Зато их очекује три концерта од 3. до 5. септембра, с почетком у 20 часова, на отвореном простору између Музеја Војводине и Музеја савремене уметности Војводине у Дунавској улици. Улаз је слободан, а у случају кише, концерти ће бити приређени у Синагоги. Током три вечери, ту ће на великом платну бити приказивани Чаплинови неми филмови „Малишан” (1921) у трајању од 52 минута, а потом и „Пасји живот“ (1918) од 33 минута, а пројекције ће пратити музика уживо у извођењу Загребачке филхармоније. Филм и музика су, захваљујући Чаплину, окупили 50 музичара, а важно је истаћи да ће са Загребачком филхармонијом, оркестром који има 147 година дугу традицију врхунских наступа и културни је амбасадор наших суседа у свету, као придружени чланови наступити и новосадски музичари. Ту прилику имаће флаутисткиња Соња Антунић, пијанисткиња Рита Кинка и чланице квартета ТАЈЈ: виолинисткиње Александра  Крчмар Ћулибрк и  Јованка Мазалица, виолисткиња Јелена Филиповић  и виолончелисткиња Тимеа Калмар.

По речима директора Загребачке филхармоније Мирка Боха, на тај начин се потиче не само дружење самих музичара, него и подиже ниво културне сарадње наших двају земаља. Целим пак пројектом, како истиче Бох, жели се поручити да је уметност мост, простор за сарадњу, отварање нових могућности и потенцијала.

Овај јединствени пројекат под називом “Фил(м)хармонија”, повезао је Музичку омладину Новог Сада (Монс) и Загребачку филхармонију, а суфинансиран је из Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 – 2020. Носилац овог пројекта је Загребачка филхармонија, а партнер са српске стране је Музичка омладина Новог Сада. Ово није прва њихова сарадња, већ је 2013. резултирала концертом Загребачке филхармоније у СНП-у.

Резултат нове сарадње Монса и Загребачке филхармоније је „Фил(м)хармонија“, и концерти који ће бити организовани у четири града, почев од Новог Сада, затим у Илоку 9, 10. и 11. септембра), а следеће године у мају у Суботици, и у јулу у Вуковару.

Но, нису само концерти поклон, већ овај пројекат вредан више од милион евра, такође значи и да ће Новосађани добити нови концертни клавир, после готово деценију и по. О клавиру, који треба да стигне у Нови Сад, бринуће Музичка омладина Новог Сада.

Фото: Printscreen

– Зашто баш музика из Чаплинових кинематографских остварења коју ће током пројекција филмова изводити уживо Загребачка филхармонија? Зато што се у 2019. години слави 130 година од рођења једног од најпознатијих и најпрепознатљивијих лица црно-белог филма. Чаплин је синоним за златно доба немог филма и један од највећих филмаша свих времена. Освојио је многа признања и награде, између осталог и Оскара за животно дело, али и најдужи аплауз публике у историји, који је трајао чак 12 минута. Осим тога, теме у његовим филмовима итекако су актуелне и данас, и иако су пуни гегова, његови филмови носе јаке поруке, снажније од онога што се види на први поглед - подсећају у Музичкој омладини Новог Сада.

Реализација овог догађаја у Новом Саду остварује се у сарадњи са фондацијом “Нови Сад 2021”, те је и “Фил(м)хармонија” уврштена у програм “Калеидоскопа културе”, који обједињује сва културна догађања у граду, од 24. августа, до краја септембра.       

Н. П-ј. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести