Финале ФИЛМхармоније Чаплину у част

СУБОТИЦА: Концертима у Суботици 19, 20. и 21. септембра, биће завршен велики заједнички пројекат Музичке омладина Новог Сада и Загребачке филхармоније, под називом „ФИЛМхармонија“.
f
Фото: muzickaomladina.org

Овај јединствени пројекат, остварен преко Интерег ИПА прекограничне сарадње између Србије и Хрватске, подразумевао је серију концерата на отвореном, на којима Загребачка филхармонија изводи музику из немих филмова Чарлија Чаплина „Пасји живот“ из 1918. и „Малишан” из 1921, док се они приказују на великом платну. Носилац овог пројекта је Загребачка филхармонија, а партнер са српске стране је Музичка омладина Новог Сада.

На овај начин приказаћемо културно стваралаштво једног од највећих комичара свих времена Чарлија Чаплина, најавио је Милош Николић, члан Градског већа за културу и образовање. Овде су се, како је додао, спојиле две велике културне гране у којој ће моћи да уживају сви њихови суграђани.

Нема карата, програм је на отвореном, потребно је само да се гледаоци придржавају прописаних мера, да носе маске и одржавају дистанцу. Очекујемо спектакл и ово је знак да ће Градска управа на челу са градоначелником подржавати овакве догађаје, јер је култура део идентитета Суботице, казао је Николић.

Концерти у Суботици ће бити приређени на отвореном Тргу слободе, испред здања Народног позоришта, односно у Градској већници у случају лошег времена. Није згорег напоменути да ће са Загребачком филхармонијом, под диригентском палицом Крешимира Батинића, као придружени чланови на овим концертима наступити и ведете домаће музичке сцене - пијанисткиња Рита Кинка, флаутисткиња Соња Антунић и чланице квартета ТАЈЈ: виолинисткиње Александра  Крчмар Ћулибрк и  Јованка Мазалица, виолисткиња Јелена Филиповић  и виолончелисткиња Тимеа Калмар.

Подсетимо, пројекат „ФИЛМхармонија” предвидео је одржавање по три концерта у по два града у Србији и Хрватској. Лане су тако Загребачку филмхармонију угостили Нови Сад и Илок, ове године јуну домаћин је био Вуковар, док ће концертна завеса бити спуштена сада у Суботици. Пројекат је, иначе, Новосађанима  донео и изузетно вредан поклон у виду концертног клавира „Шигеру Каваи“, о којем брине Музичка омладина Новог Сада.

М. С.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести