Гала концерт „Voces intimae” у КС свилара

Гала концерт “Voces intimae” на којем ће наступити Јелена Кончар, мецосопран и гудачки квартет ТАЈЈ биће одржан вечерас у 20 часова у Културној станици „Свилара“.
в
Фото: Е. Мемдовски

Концерт је део истоименог пројекта и један је од концерата којим гудачки квартет ТАЈЈ обележава свој велики јубилеј: 25 година уметничког рада у непромењеном саставу. Пројекат “Voces intimae” је ТАЈЈ започео у септембру 2021, расписивањем Јавног позива за младе композиторе. Конкурс је осмишљен у циљу промовисања младих ауора и савремене уметничке музике. Пристигла су дела Стефана Јанчића (Црквена звона), Љубомира Милановића (Први гудачки квартет), Марка Дулића (Catacombs Beneath the Fortress) и Јане Китић (Море).

Након јавне читалачке пробе и мајсторског курса (који су одржани у марту 2022), жири у саставу: Александра Вребалов и чланице гудачког квартета ТАЈЈ, једногласно је донео одлуку да је победник конкунрса Марко Дулић и одабрана композиција “Catacombs Beneath the Fortress” ће вечерас бити премијерно изведена. Дубока повезаност чланица ансамбла ТАЈЈ са оперском музиком резултирали су пак избором преосталог програма концерта. Гудачки квартет Ђузепеа Вердија и композиција “Il Tramonto“ представљају својеврсни омаж годинама проведеним у оперском оркестру СНП-а. А узајамно дивљење и поштовање између гудачког квартета ТАЈЈ и мецосопранисткиње Јелене Кончар датира од пре двадесет година. Пет уметница, које су на својеврстан начин специфичне у оквиру своје уже уметничке области, препознале су се по сензибилитету и професионалном приступу. Конкретну сарадњу су започеле пре пет година и након дуже паузе је настављају, захваљујући управо овом пројекту.

Н. П-ј

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести