Гитариста Томи Емануел отворио Бир фест у Београду

БЕОГРАД: Чувени аустралијски музичар – гитариста Томи Емануел вечерас је отворио 19. издање фестивала Бир фест на београдском Ушћу пред више десетина хиљада посетилаца Главне бине.
Танјуг/Тара Радовановић/Томи Емануел
Фото: Танјуг/Тара Радовановић/Томи Емануел

На свом концерту од пуних сат времена, Емануел је убрзано спровео публику кроз своју плодну каријеру дугу више од 60 година, са више од 20 албума, будући да је почео да свира гитару са свега 4 године.

Током ове године Емануел је био претежно на америчкој турнеји, а недавно је свирао и на интернационалном Јаж Монтреал фестивалу (Канада), а пре тога на Јамајци, у Енглеској и доста по Европи - Француска, Белгија.

Ове ноћи потпуно сам на позорници, у свечаној белој кошуљи, импресионирао је публику која је уживала у његовим мајсторском и бравурозном музицирању на гитари.

"Сећам се дивног концерта који сам имао код вас у Народном позоришту у Београду, нисам знао шта да очекујем. А ви сте били сјајни, певали сте на крају концерта. Сада бих желео такође да певате на следећој песми", пун ентузијазма је рекао Емануел и засвирао чувену песму "Jealous Guy" Џона Ленона (млађе генерације знају и верзију Брајана Ферија као веома успешну обраду).

Тај први концерт Томија Емануела је одржан у јануару 2006.године, и вечерас се поновила та магија, јер је публика хорски певала стихове нумере "Jealous Guy" заједно са њим, који је пустио вокал, иако је првенствено инструменталиста.

Необичан је избор Томија за отварање 19. Беер феста, јер је реч о интимнијем програму за мање затворене просторе, посебно што није свирао са бендом, већ скроз сам.

Светски музичар се вратио са гостовања на 16. издању фестивала “Summer Guitar Art fest” у Црној Гори, где је одржао 16. августа самосталан концерт у Херцег Новом, на коме је наступао и македонски музичар – гитариста и композитор Влатко Стефановски.

Синоћ је такође Томи наступио у Рашкој, тако да је имао мини турнеју од три концерта у нашем региону и Србији.

Томи Емануел је наступао са Стокелом Розенбергом и Влатком Стефановским на 13. Гитар Арт фестивалу у Београду у трију „Kings of Strings", када су распродали концерте у Сава центру и тадашњем Дому синдиката.

Та сарадња довела је и до снимања успешног албума “First Step” (2012).

Славни аустралијски гитариста специјално за агенцију Танјуг је данас истакао да је увек пресрећан када долази у Београд и Србију, и захвалан је публици одавде што су му концерти били увек распродати.

Београдски фестивал пива у остатку вечери на Главној бини угостио је поп рок састав "Бајага и инструктори", а планирани су наступи популарног хрватског панк рок бенда "Хладно пиво" на челу са певачем и повремено глумцем Милетом Кекином и српског бенда "Време чуда", док је на бини Мото Платз главна атракција био концерт "Бијело дугме Трибуте".

Гледано у бројкама, Беер фест ове године ће трајати 4 уместо 5 дана, како је било сваке године, наступе ће имати више од 50 бендова на 4 бине, очекује се укупно 500 000 посетилаца, а биће присутно више од 300 етикета пива за јубилеј од 300 година пиварства у Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести