Грчки хор наступио у крипти Храма светог Саве

БЕОГРАД: Грчки хор општине Крф "Сан Ђакомо" данас је одржао кратки наступ у крипти Храма Светог Саве у Београду, у оквиру српске турнеје која их након концерта у петак са Симфонијским оркестром Микиса Теодоракиса у Старој Пазови, води у недељу у Голубачку тврђаву.
Танјуг/Тара Радовановић/Грчки хор општине Крф "Сан Ђакомо"
Фото: Танјуг/Тара Радовановић/Грчки хор општине Крф "Сан Ђакомо"

Хор је у крипти извео неколико црквених химни, од којих једну посвећену Светом Спиридону заштитнику острва Крф, савременим вишегласјем, другачијим од византинске традиције, пошто је Крф био стотинама година под влашћу Венеције, рекао је агенцији Тањуг Димитрис Металинос, председник "Сан Ђакома" и председник скупштине града централног Крфа.

Говорећи о наступу хора и симфонијског оркестра, који носи назив прослављеног грчког композитора Теодоракиса (1925-2021), у Старој Пазови, Металинос је рекао да му је то био "један од најпотреснијих тренутака у животу".

"Боли Срба и боли Грка као да су пронашли Микиса да напише све те песме. Са нашим хором ''Сан Ђакомо'' и симфонијским оркестром народ није само уживао него је могао и да плаче", рекао је Металинос.

Према његовим речима, и на концерту у Голубачкој тврђави, као и у Пазови, биће изведене најпознатије Теодоракисове композиције, уз посебно за ова гостовања припремљене песме "Ово је Србија" и "Тамо далеко".

"Музика зида мостове, а црква освештава те мостове. Црква као што је ова Светог Саве", истакао је Металинос.

Долазак грчких музичара организовали су часопис "Светосавско звонце" и крфско Друштво грчко-српског пријатељства, чији је председник Жељко Поповић рекао Тањугу да је гостовање иницирано пошто су имали част на Крфу да присуствују концерту оркестра и хора. Поповић се и у Голупцу нада "лепом спектаклу".

Према његовим речима, гостовање Грка помогли су, између осталог, председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић и директорка Голубачке тврђаве Искра Максимовић.

Симфонијски оркестар уз пратњу крфског хора концерте држи у част недавно преминулог, светски чувеног грчког композитора Теодоракиса, који је као осведочени пријатеља српског народа одржао концерт 1999. године Атини у знак подршке Србима током НАТО агресије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести