Хендлова опера "Ацис и Галатеа" премијерно изведена у Србији

БЕОГРАД: Хендлова барокна опера "Ацис и Галатеа", у режији светски признате оперске звезде Маријане Мијановић и продукцији Нове Београдске, премијерно је изведена два пута, синоћ у новосадској Синагоги и вечерас на сцени београдског Коларца.
hendl
Фото: Youtube Printscreen

Овај дугоочекивани прворазредни уметнички догађај одиграо се и у полу-сценском извођењу, управо онако како је и Георг Фридрих Хендл учинио на дворцу војводе од Чандоса 1718. године. 

Публика у Коларцу присуствовала је редитељском дебију Маријане Мијановић, која је наступала у главним улогама великих оперских кућа у Бечу, Цириху, Паризу...

Младе звезде барокне музике: тенор Леиф Арун-Солен из Шведске, сопран Беатриз де Суса из Португала, дански тенор Матиас Хедегард и наш већ афирмисани бас-баритон Сретен Манојловић, измамили су овације љубитеља опере у Коларцу. 

Уз солисте, наступио је барокни ансамбл "Њу тринити барок" на историјским инструментима, под диригентском управом Предрага Госте. 

Публика је чула Континуо оргуље, барокне виолине, барокни фагот и Италијанско једно-мануелно чембало.

Сви ти вредни иструменти стигли су у Београд захваљујући Маркус фондацији из Вашингтона у САД. 

"Ацис и Галатеа" била је најчешће извођено сценско дело славног Хендла, који је током прве половине 18. века био признат и као највећи оперски композитор Енглеске. 

Опера је премијерно изведена у Србији поводом 300 година од њене премијере и годишњице обележавања 260 година од смрти Георга Фридриха Хендла. 

Ове године навршава се и пет година од оснивања Нове Београдске опере и ова премијера је, истовремено, круна у петогодишњем раду овог изузетно креативног тима, на продукцији и промоцији музичке уметности. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести