Искра културе виолинисти Роберту Лакатошу

Виолиниста Роберт Лакатош овогодишњи је лауреат Искре културе, признања Завода за културу Војводине које се додељује за савремено стваралаштво младом уметнику до 35 година.
Robert Lakatoš Foto: promo
Фото: Роберт Лакатош Фото: промо

Лакатош, доцент на Катедри за гудачке инструменте Академије уметности Универзитета у Новом Саду, спада у сам врх домаће извођачке сцене, а пре две године је тријумфовао и на једном од пет најзначајнијих светских виолинских конкурса, такмичењу “Пабло Сарасате”. Као солиста и у камерним саставима наступао је у Италији, Шпанији, Швајцарској, Турској,Немачкој, Аустрији, Норвешкој, Израелу, САД-у, Румунији, Грчкој, Хрватској, Црној Гори.., а свирао је и са бројним оркестрима, међу којима су: Симфонијски оркестар Наваре (Шпанија), Краковска филхармонија и Државни симфонијски оркестар из Истанбула.

Медаља културе ЗКВ-а за мултикултуралност и интеркултуралност припала је Мирославу Бенки, сценаристи, редитељу, глумцу и дизајнеру, аутору чије су представе извођене су најзначајнијим позоришним фестивалима: Битефу, Стеријином позорју, сарајевском МЕШ-у, љубљанском Екс понту, те фестивалима у Ирану, Египту, Аустрији, Финској, Румунији и Словачкој.

Медаљама су награђени Мирослав Бенка, Драго Његован и Бошко Шево

Медаља културе за очување културног наслеђа додељена је, пак, др Драгу Његовану, директор Музеја Војводине. У образложењу се истиче његов предан музејски рад, уз подсећање на чињеницу да је последњих четврт века посебно посветио заштити културног наслеђа у АП Војводини.

Медаљом културе за животно дело, односно за укупно стваралаштво, награђен је Бошко Шево, графички дизајнер и редовни професор новосадске Академије уметности. По оцени жирија, његов оригиналан допринос у графичком дизајну веома је видљив јер је формирао аутентичан и веома савремен визуелни језик. „Присуство Бошка Шева у овој врсти друштвене делатности превазилази лични, уметнички и дизајнерски домен и временом овај уметник постаје добро читаве заједнице”, наводи се у образложењу, уз подсећање да је Шево за свој рад добио бројна признања, али и да је кроз педагошки рад пренео важна искуства и знања бројним генерацијама на АУНС.  

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести