Измене у програму 23. Панчевачког џез фестивала

ПАНЧЕВО: Концерт италијанског пијанисте и композитора Данијелеа Ди Бонавентуре, који је требало да наступи вечерас на отварању 23. Панчевачког џез фестивала, одложен је до даљег, а нови термин биће накнадно објављен, саопштила је дирекција овог музичког фестивала.
svirka muzika gitara pojacalo pix
Фото: pixabay.com

Уместо њега ће данас прве фестивалске вечери од 20.30 свирати израелски пијаниста Гај Минтус, чији је концерт био предвиђен за последње, треће фестивалско вече у недељу.

Због сложених услова у организацији услед пандемије и ограничења путовања у појединим европским земљама, дошло је до још неколико измена у програму Панчевачког џез фестивала.

Сутрадан, у петак, уместо интернационалног састава “Fulsome X” аустријског саксофонисте Волфганга Пусчниг, биће приказан документарни филм о Ирини Карамарковић у продукцији РТС-а, док ће последње вечери фестивала, 7. новембра наступити дуо аустријских музичара - пијаниста Дејвид Хелбок и трубач Лоренцо Раб (у 19.00) и нишки састав Еyот (20.30).

У раније предвиђеном термину данас у 19 часова наступиће споменута вокалисткиња и композиторка Ирина Карамарковић са музичарима из Београда - гитаристом Братиславом Радовановићем, саксофонистом Душаном Петровићем, басистом Браниславом Радојковићем и бубњаром Феђом Франклином.

Пијаниста Минтус ће у Панчеву наступити соло са концептом који карактерише и певање и електронски “loop” ефекти.

Користећи аплаузе, пуцкетања прстима, уз карактеристичан свирачки стил на клавиру, Минтус на концертима звучи попут комплетног бенда и обећава маштовит и јединствен сценски перформанс.

Друге фестивалске вечери, сутра у планираном термину од 19х наступиће дуо признатих и успешних џез пијаниста са ових простора - Васил Хаџиманов из Србије и Матија Дедић из Хрватске, након чега ће исте вечери од 20.30 бити емитован документарни филм о Ирини Карамарковић.

На затварању фестивала, треће фестивалске вечери, у недељу 7. новембра у 19 часова наступиће споменути дуо аустријских музичара - пијаниста Хелбок и трубач Раб.

Двојица истакнутих музичара у напону снаге своја заједничка музичка интересовања реализовали су на албуму “Whаt's Next?” из 2014. године, да би сарадњу наставили серијом концерата.

Кроз виспрену игру два виртуоза истанчаног сензибилитета, публика ће пратити питке мелодије и узбудљиве, неочекиване импровизације.

Исте вечери од 20.30 фестивал ће затворити нишки састав Еyот, који већ пуних 12 година гради успешну интернационалну каријеру - Дејан Илијић на клавиру, Слађан Миленовић на гитари, басиста Марко Стојиљковић и бубњар Милош Војводић.

Сви студијски албуми групе објављени су за стране издаваче, како је и случај са последњим материјалом - “557799”, објављен за америчку дискографску кућу “Reopeadope Records”.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести