Једанаести “To be Punk” фестивал следећег викенда у “Фабрици”

Упркос скромном буџету, Студентски културни центар Новог Сада истрајава на идеји организовања традиционалног “To be Punk” фестивала, па ће тако 1. и 2. јуна ове године у “Фабрици” бити одржан 11. по реду скуп поклоника ове субкултуре.
1
Фото: Youtube Printscreen

Према речима Игора Тодоровића Згроа, програмског директора фестивала, на претходних десет свирао је укупно 131 бенд!

- Ове године биће их 15, из седам земаља, од чега седам домаћих, два из Енглеске, два из Мађарске и по један из Хрватске, Грчке, Бугарске и Француске - поносно најављује Тодоровић, додајући да ће у суботу, другог дана фестивала, званично бити промовисан четврти број фанзина “Out Of The Darkness“.

А што се имена тиче, Тодоровић условно речено издваја неколицину.

- Када за пет или можда и мање година не буде више бендова попут UK Subs, Cock Sparrer, Stiff Little Fingers, Ruts DS, Buzzcocks... бројни фестивали остаће без ударних хеадлајнера. У претходна два одласка на “Ребелион” фестивал у Блекпулу, уверио сам се да за панк ипак нема зиме. С набројаним величинама уз раме су стајали састави: Gimp Fist, Boose & Glory, In Evil Hour, Barstool Preachers, Wonk Unit, Grade 2... Е, управо овај последњи бенд дефинитивно има шлифа да постане неки нови, рецимо, Бусинеш! Три младића тек су загазили у двадесете, а већ имају три сингла и два сјајна албума. Актуелни „Break The Routine“ објављен за “Contra Records” крајем 2017. надмашио је првенац „Mainstream View“. Grade 2 свирају динамично, химнично, технички сјајно, инспиративно и из срца... Нови Сад и панк публика код нас дефинитивно има привилегију што ће на овом фестивалу видети одличан, а актуелан, млади бенд - уверава наш саговорник.

Фото: Водка Јуниорс

Басиста и певач бенда Сид каже да бенд управо обележава пет година постојања.

- Турнеја с Bishops Green (овдашња публика их је гледала у “Фабрици”)  била је луда, исцрпљујућа, али се не бих мењао, јер је осећај диван. Било је неколико невероватних концерата, а три која бих истакао су онај у Атини, потом наступ на “Street Punk Inkmas” фестивалу” у Сент Брију у Француској и концерт у Хамбургу. Имамо доста идеја и планова, али да не причамо превише унапред. Надам се да ћемо и даље имати прилику да радимо оно што волимо и наравно да уживамо у свему. Време ће показати да ли смо у праву. Пред наш први долазак у Србију, не желимо да дајемо празна обећања, али очекујте  енергичну свирку - поручује Сид.

Са друге стране, истог дана наступиће и панк ветерани “Crisis”. За свега три године постојања и без званичног албума, крајем 70-тих година прошлог века,  овај бенд достигао је статус култног.

- Њихов повратак на сцену 2017. ођекнуо је у панк круговима, па је бенд већ одсвирао више десетина концерата - каже Тодоровић. - Као једно од ексклузивних имена најављени су и за овогодишњи “Rebelion” фестивал у Блекпулу, а према најавама свираће рани материјал, што ће свакако више лећи овдашњој публици.

Други дан фестивала у “Фабрици” свакако је у знаку грчког бенда Водка Јуниорс, који новосадска публика памти по брилијантном концерту у сада већ срушеном “Друштвеном центру”.

Један од чланова бенда којег краси изузетно свирачко умеће и вишегласно певање, Костис, каже да је Грчка географски ван руте већине страних бендова који иду на турнеје.

- Прилично је тешко и скупо стићи код нас и већина бендова и букера нас зато заобилази. Лоша страна овога је и то да публика, нарочито млађа, нема баш прилике да гледа стране бендове уживо. Добра страна је да смо зато успели да изградимо јаку домаћу сцену, где људи у великом броју долазе на концерте. У међувремену дошло се до тачке где локални бендови имају сумануте бројке у поређењу са страним бендовима. Као да су клинци у својим градовима у једном тренутку рекли „ако ниједан бенд не жели да дође и свира за нас, хајде да онда направимо свој бенд“. Тренутно има толико добрих бендова да је просто немогуће било кога издвојити. Срећни смо што је Нови Сад један од градова који препознаје наш труд и радо угошћава грчке бендове, тако да претпостављам да ћете већину и видети на концертима у вашем граду, уколико већ нисте имали прилику - каже Костис

За добру атмосферу и забаву свакако ће се побринути и новосадски Лост пропелерос, једно од легендарних ска имена локалне сцене. Податак да су после вишегодишње паузе у априлу одсвирали сјајан повратнички концерт у унапред распродатомЦК 13”, довољна је позивница

Фото: Grade 2

Уз извињење Новосађанима због отказивања мартовског концерта, када је један члан бенда завршио у болници на самом почетку турнеје, Костис за суботу најављује “велику журку и тотални хаос”!

За добру атмосферу и забаву свакако ће се још побринути новосадски Лост пропелерос, једно од легендарних ска имена локалне сцене. Податак да су после вишегодишње паузе у априлу одсвирали сјајан повратнички концерт у унапред распродатом “ЦК 13”, довољна је позивница.

Када се овим именима додају мелодични панк састав са преко хиљаду одсвираних концерата и шест албума Six Pack из Смедеревске Паланке, па сајкобили-панк-рок састав Пси, будимпештански трешкор Crippled Fox, краљевачко-загребачки “панк циркус”  The Truth и многи други, не треба сумњати ни да ће ова, 11. “To Be Punk” фестивал протећи у доброј забави и даље бројне панк публике на овим просторима.

Улазнице по промотивним ценама од 600 динара за први и 400 динара за други дан могу да се купе продајним местима “Гигстикса” и ЦД шопу “Мунгос”.

Сава Савић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести