Калиопи, певачица светског гласа: Љубав је моја стална инспирација

НОВИ САД: Слови за једну од најбољих певачица на просторима бивше Југославије, моћног гласа и сјајне интерпретације. Препознатљива је различитим генерацијама, јер је на сцени више од три деценије.
kaliopi
Фото: Kristijan Teodorov

Старији је препознају по песмама “Бато”, “Рођени”, “Кофер љубави”… млађи по песми “Црно и бело”, а за нове генерације поштовалаца има и нове песме “Пресуда” и “Хајде да пјевамо” које су објављене крајем прошле године. Калиопи Букле, македонска певачица и композиторка, свој музички опус представиће 24. марта у Српском народном позоришту у Новом Саду. Главном граду Војводине враћа се после нешто више од годину дана када је наступила у оквиру обележавања “српске Нове године” у организацији Европске престонице културе “Нови Сад 2021”.

Прва асоцијација на прошлогодишњи концерт у Новом Саду је осећај среће, олакшања и неизмерне захвалности што сам уопште успела да отпевам концерт и да га издржим на ногама, због упале плућа која ме затекла пет дана пре концерта..., присећа се Калиопи за “Дневник”.

Зато што сам знала, додаје наша саговорница, да ме чека препуна дворана људи који су ме срцем и душом очекивали, добила сам крила... а све остало већ знате...

Био је то концерт који ћемо сви памтити као нешто нестварно... права магија, присетила се Калиопи.

Имате ли нека омиљена места, људе или успомене који вас вежу за Нови Сад?

За ваш прелепи град ме вежу само дивне успомене. И не само због мојих професионалних гостовања, већ због самог града, људи,  и због његовог духа који те прати у свакој улици и шапуће ти на сваком углу, као да никад ниси сам. Свакако, имам ту своје пријатељице ”Фрајле”, моје дивне пријатеље Мацу и Драгољуба, а свакако и још  пар хиљада људи који ми верују и воле оно  што јесам и стварам. Бити и најмање зрно прашине у овом граду, диван је осећај. И хвала Новом Саду за то!

Дуго сте у музици. Шта вас инспирише да опстајете и истрајавате?

Љубав. Иста она од које сам настала, учила, устрајала и стварала. Она која ме учинила бољим човеком.

Фото: Kristijan Teodorov

Нова времена доносе и нове музичке стилове. Да ли волите да се "играте" са жанровима и који вам музички стил највише прија?

Ја увек волим да се “играм” у музици! Јер једино ту, у њој, ја живим своју вечну младост. Када ја и Ромео (Грил, продуцент и бивши муж прим. аут) радимо, не размишљамо о трендовима и стиловима. Ми стварамо нашу музику... Она која нас је спојила, пребродила дистанцу и поново ујединила. Она не припада ниједном стилу, она је Калиопи...

Коју музику волите да слушате приватно и које извођаче? Има ли на тој листи и имена са екс Ју простора?

Слушам све, од класике до панка, од фолка до рока. Све што ми душу такне! Све што има вредност и носи  поруку која бар на трен учини овај свет бољим местом за живот. Од Дејвида Боувија до Томе Здравковића, од Баха до Јончета Христовског (“Македонско девојче”), од Александра Сариевског (“Зајди, зајди”) до легендарних Јуритмикса, од Секс пистолса до Здравка Чолића, од Квина до Бетовена... Принс...Волим Пинк! Уххх....пуно тога!

Фото: Kristijan Teodorov


Улазнице од 1.400 до 2.000 динара

Концерт Калиопи у Новом Саду одржаће се 24. март у 20 сати у Српском народном позоришту.

Улазнице за концерт, по цени од 2.000, 1.800, 1.500 и 1.400 динара су у продаји у систему и продајним местима, www.gigistix.com и на благајни Српског народног позоришта.

Овај концерт је као једна животна сликовница. Кад бих га осликала изгледао би као кардиограм... Свака од песама побудиће различите откуцаје срца. А све је тако осмишљено да никад нисте на чисто са мном. Овај велики празник за душу биће слављен уз старе, нове и најновије песме, које су у специјалним аранзманима за овај лајв перформанс... Мој сјајан бенд и ја бићемо у рукама наше сјајне публике и уживаћемо у сваком тону и стиху, каже Калиопи.


Три пута сте представљали Македонију на "Песми Евровизије", а песма "Црно и бело" је постала регионални хит. Какво је ваше мишљење о том формату музичког такмичења и да ли себе видите, можда, у будућности на "Песми Евровизије"?

Па, реално сам сам два пут представљала Македонију на Евровизији, 2012. и 2016...... Те 1996. је то била Евровизија са неком чудном преселекцијом и без могућности за наступ на евровизијској сцени... Моја су искуства  јако позитивна и сматрам да је ово један леп начин да земље славе живот кроз песму. Другаија је од свих осталих манифестација и има најлојалнију публику. Време ће показати да ли сам потребна Евровизији опет: тренутно не размишљам о томе.

Какви су вам музички планови за будућност?

Моји будући планови су да стварамо нове песме са мојим феноменалним продуцентом Ромеом Грилом, да усрећујем моју публику и да сам што више концертно активна, јер онда се највише осећам живом.

Александар Савановић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести