Каталин Ладик свира Кираља у Свилари

НОВИ САД: Културни центар Војводине „Милош Црњански“ организује у петак, 15. фебруара, у новосадској културној станици „Свилара” концерт посвећен познатом војвођанском композитору и етномузикологу Ернеу Кираљу (Суботица, 1919 -  Нови Сад, 2007).
erne kiralj
Фото: Erne Kiralj (1919-2007)

Каталин Ладик, Ричард Барет, Жолт Шуриш, Ненад Марковић и Милана Зарић извешће програм састављен од Кирљевих графичких партитура, као и отворених сола за харфу, таблофон и цитрафон, попут дела Sonata geometrica, Actiones, Sonetto према Микеланђелу, Црно Бело према Кандинском, Phoenix и Варијације на слово Б. Публика ће овом приликом бити у прилици да премијерно чује и композицију Ричарда Барета Codex XXI, инспирисан Кираљевом заоставштином.

Стваралаштво Ернеа Кираља резултат је, како наводи музиколог др Ира Проданов, споја најнеобичнијих звукова забележених или сугерисаних графичким, вербалним или ликовним партитурама. Имао је своје идеје, своје звуке, „своје стваралачке заносе и кризе”, изградио је своје сопствене инструменте, таблафон и цитрафон, којима је музицирао широм велике Југославије. Поред низа оркестарских, камерних, хорских и вокално-инструменталних композиција, аутор је дечје опере „Прождрљивко”, балета „Спирала”, писао је за позориште и филм, а објавио је и више од двадесет грамофонских плоча са фоклорном музиком. На почетку свог стваралаштва екстремно авангардан, Кираљ је временом од тог свог правца направио сопствени стил тако да, како је написао Душан Плавша, „више не припада авангарди, него гарди југословенских уметника”.

Пре концерта, извођачи ће одржати краће предавање на тему Кираљеве музике и њиховог појединачног и заједничког рада на њој. Иначе, циљ овог пројекта, чију је реализацију подржала Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, а организује се кроз Програм 2К+ Културног центра Војводине, промоција је стваралаштва Ернеа Кираља, јединствене музичке личностима на простору бивше Југославије, као и подстицање новог уметничког интересовања за аутентичне Кираљеве инструменте – цитрафон и таблафон.

Концерт и уводна кратка предавања почињу у 21 сат у културној станици „Свилара”, Ђорђа Рајковића 6б, а улаз је слободан.

М. С.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести