Кени Герет вечерас отвара главни програм Нишвила

НИШ: Цењени алт саксофониста Кени Гарет наступиће вечерас са својим квинтетом на Нишкој тврђави, на отварању главног програма "Нишвил фестивала".
u
Фото: Youtube Printscreen

Сви љубитељи џеза, биће у прилици да до 12. августа уживају у наступима неких од највећих светских музичара. 

У четири фестивалске вечери у главном програму Нишвила наступиће 25 домаћих и страних бендова. 

Осим једног од најважнијих саксофониста данашњице, вечерас ће на Нишкој тврђави наступити добитници Греми награде "Inner Circle". 

Звук бенда критика описује као комбинацију попа регеа и џеза. 

Вечерашњи концерт "Inner Circle" је први њихов наступ у Србији. 

Једном од највећих југословенских џез бубњара Лазару Тошићу вечерас ће бити додељена награда за животно дело након чега ће он наступити са својим бендом. 

Публика у Нишу ће имати прилике да чује и бенд из руске области Тува на самој граници са Молдавијом "Хартyга" и израелски "Тhe Paz band" који предводи певачица Гал Де Паз, а који су били предгрупа рок и блуз звездама као што су "Аеросмит" и Џош Стоун.

Сутра 10. августа Нишвил ће угостити најутицајнију вокалну џез група свих времена "Тhe Manhattan transfer". 10 Греми награда, и други албум са највише номинација у историји поп музике говоре о квалитету овог бенда.

Пред публику у Нишу изаћи ће и најбољих пољски састав савременијег џез израза "Wojcinski/Szmanda quartet", након њих и "Vein trio" из Швајцарске, а затим и најтраженији музичар на њујоршкој сцени руски саксофониста Дмитрy Баевскy са својим квартетом.

За џез сладокусце најављен је наступ брачног пара Омар Хаким и Rachel З у оквиру састава "ОЗ Experience". 

Дуго очекивани концерт Лисе Симон биће главни догађај 11. августа на Нишкој тврђави. 

Ћерка легендарне џез хероине Нине Симон свираће у Нишу у оквиру програма обележавања 85 година од рођења њене мајке. 

Латино ритмове на Нишвил доноси британски састав "Мет Бјанко". 

Џез грозницу суботње вечери заокружиће својим наступом Франк Соливан & "Dirty kitchen", Американци који су по други пут именовани за "Најбољу инструменталну групу године".

"Black Art Jazz Collective" секстет америчких пост боп музичара млађе генерације биће обележиће својим наступом последње вече фестивала. 

Бенд који је засада изазвао највеће интересовање публике "Gipsy Kings", наступиће са својим оснивачем Пацом Балиардом, коме ће бити уручена Награда за фузију џеза са другим правцима "Шабан Бајрамовић".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести