Концерт Лајка Феликса на београдском Toto Mundo фестивалу

БЕОГРАД: World music фестивал "Toto Mundo" биће одржан у Београду од 29. септембра до 3. октобра, а публика ће у три сале имати прилику да чује и види 9 концерата, предавања и изложбу фотографија, најавили су данас организатори фестивала. 
e
Фото: Youtube Printscreen

Тешко је издвојити најзанимљивија имена, али "Toтo Mundo" ове године у фокусу има мађарску музичку сцену и представиће два сјајна бенда. 

"Magos" негује мађарску традиционалну музику Трансилваније, али су и важан део Танћаз сцене, а Бабра је млади састав, окренут јужнословенској традицији, већ су показали да су сјајни настављачи онога што је започео "Вујичић ансабмл" и касније "Sondorgo". 

Лајко Фелиx, виртуозни виолиниста, Мађар родом из Србије по први пут ће, са својим новим триом наступити у Београду. 

Њихов наступ у Дворани Коларчеве задужбине, биће само део програма те вечерии само део изузетне вечери отварања фестивала. 

Пре њих ће наступити "Пјевачка дружина Светлане Пајић", која ће пар седмица пре овог концрта објавити и свој нови албум традиционалних песама.

Овогодишње издање карактерише и присуство музичаре из региона, од којих већина има искуство "живота и рада широм света. 

Два дуета су прошлогодишњим деби албумима скренули посебну пажњу, па су позвани на фестивал. 

Дуо хармоникашице светског гласа Мериме Кључо и певачице моћног гласа Јелене Милушић ће наступити на затварању, а норвешки дуо Даниел Лазар и Алмир Мешковић уствари је само по месту рада норвешки, њихова музика је Балкан, одакле обојица потичу. 

Одабир музичара са светске сцене је овај пут пао на грузпе које делују већ низ година, али су њихови прошлогодишњи албумидоспели на врховве топ листа. 

Шпанска "Вигуела"ће наступити у Студио 6 Радио Београда, а јерменско-турски трио Вардан Хованишаиан и Емре Гултекин већ својим постојањем покаују да музика не познаје и не признаје баријере.

Београдску музичку сцену ће представљати и група "Shira Utfila" "чије извођење сефардске музике има све ви?е поклоника и у Србији и у Европи.

Фестивал Тодо Мундо је подржало Министарство Културе и информисања, као и Collegium Hungaricum, Halmas Bela Fund, РТС, Music Norway.

Улазнице ће се наћи у продаји од 25. августа, на благајни Коларчеве задужбине и у СКЦ кафеу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести