Концерт Опере СНП-а у петак на Позоришном тргу

Сутрашњим Гала концертом на Позоришном тргу Опера Српског народног позоришта отвара нову, 160. сезону тог театра. Преко 40 музичара из оркестра СНП и девет солиста новосадске и београдске Опере оживеће “приче које покрећу” из оперских ванвремских класика.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Програм ће отворити Шпанска игра из “Лабудовог језера” Чајковског, следи арија Леоноре “Rase, rase” из Вердијеве опере “Моћ судбине” у интерператцији Марије Јелић. Арију Ескамиља “Votre toast” из Бизеове опере “Кармен” извешће Васа Стајкић, “Chanson boheme” Јелена Кончар, а серенаду Мефистофела “Vous, qui фaites l endormie” из Гуноове опере “Фауст” Небојша Бабић. Посетиоци концерта биће у прилици да чују и уверетиру из Вердијевог “Набука”, а Дејан Максимовић извешће арију Де Гријеа “Donna non vidi mai” из Пучинијеве опере “Манон Леско”. Маскањијева опера “Кавалерија рустикана” биће представљена интермецом, а арију Адриане “Ечо респиро” из Чилеове опере “Адриана Лекуврер” извешће Александра Стаменковић.

Програм концерта обогатиће и одломци из Валпургијске ноћи Гуноовог “Фауста”, а дуетом Леоноре и Луне из Вердијевог “Трубадура” представиће се Верица Пејић и Васа Стајкић, док ће арију Тоске “Виши д арте” из истоимене Пучинијеве опере извести Јасмина Трумбеташ. Финале првог чина Пучинијевих “Боема” дочараће Марија Јелић и Дејан Максимовић. Дует Изабеле и Мустафе из Росинијеве опере “Италијанка у Алжиру” интерпретираће Јелена Кончар и Небојша Бабић, а арију Ђудите “Meine Lippen” из Лехаровог истоименог дела извешће Данијела Јовановић. Концерт ће се завршитити увертиром из опере Јохана Штрауса млађег “Слепи миш”. Овај оперски концерт водиће три диригента - Александар Којић, Ана Зорана Брајевић и гост из Аргентине, Луиз Горелик, који је 2008. године већ дириговао у Српском народном позоришту.

– Припремили смо амбициозан репертоар који ће у нешто више од сат времена показати шта је Опера Српског народног позоришта и шта нас чека наредне сезоне. Ова година научила нас је да морамо да будемо иновативни, да се прилагодимо и посебно да морамо да склапамо партнерства са друштвено одговорним компанијама које ће подржати културу и када цео свет стане – каже директор Опере СНП, Александар Станков, додајући да ће из истог разлога бити неопходна и потпуна реорганизација посла и услова извођења и проба, за шта се Српско народно позориште спремало током лета.

Пролетос током ванредног стања нумера “Бела ћао” у извођењу Опере Српског народног позоришта обишла је свет, у завршници 159. сезоне поједине четврти града претворене су у мале позорнице на којима су наступали солисти и чланови оркестра СНП. По речима Станкова, све оно што су урадили током ванредног стања и пандемије, још једном им је показало да култура не сме да стане и да она мора да пронађе пут до грађана Протекла сезона завршена је концертом ОпераАЛиве, испред Српског народног позоришта, а управо на том месту ће сутра од 20. 30 часова бити отворена, нова, 160. сезона. Концерт је организован првенствено за здравствене раднике из целе Војводине, за које су остављена места на самом платоу испред Позоришта. Планирано је да се овај Гала концерт крајем септембра одржи и у Београду.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести