Концерт стипендиста Фонда Меланије Бугариновић

НОВИ САД: Фондација за унапређење вокалне уметности, формирана пре четири деценије племенитим гестом велике оперске певачице Меланије Бугариновић током протеклих година пружала је драгоцени допринос и подстрек стасавању и развоју генерација наших даровитих младих вокалних уметника, од којих многи већ почињу да граде успешну извођачку каријеру.
k
Фото: Aleksandra Pletikosić na koncertu

Ова институција, чије пуно име гласи “Фонд за унапређење вокалне уметности Меланије Бугариновић и Мирјане Калиновић-Калин”, која делује под окриљем Градске управе за културу и уз сарадњу са Академијом уметности и Музичком омладином Новог Сада установила је и лепу традицију, приређујући сваке године концерте, на којима приказује и свој рад, као и извођачке домете својих стипендиста.

Пошто се 2019. навршило четрдесет година од оснивања ове јединствене уметничке фондације и њени програми посвећени су прослави овог лепог јубилеја, па је у тој атмосфери протекао и недавни, други по реду, концерт младих певача, добитника стипендије Фонда за 2018/2019. годину, одржан у свечаној сали Градске куће.

На овој вечери вокалне музике наступило је деветоро перспективних младих певачица и певача са солидним и дотераним итерпретацијама дела пробраног и захтевног репертоара, које су несумњиво потврдиле да је реч о талентованим, врсним и перспективним младим вокалистима од којих се у будућности могу очекивати врло високи резултати.

Концерт је отворио наступ младог тенора Сташе Стајића, који је певао арију Лионела из опере “Марта”Флотова, као и соло песму “По пољу је киша пала” Биничког, после којег је млада мецоспоранисткиња Александра Коцић извела арију Шарлоте из Маснеове опере “Вертер” и соло песму“Стари муж” руског аутора Верстовског. Тенор Милош Цветановић отпевао је соло песме Чајковског и Биничког, а након тога пред публику је изашла млада сопранисткиња Сара Павловић, која је сјајно отпевала виртуозну арију из Вивалдијевог ораторијума “Јудитха триумпханс” као и Вердијеву композицију “Ин солитариа станза”. Укупном утиску о овим извођењима умногоме су допринели и клавирски сарадници, двоје младих пијаниста, Каја Плавшић Мандић и Стефан Јанчић, који су остварили блиску и успешну сарадњу са певачима.

Програм је настављен представљањем младих вокалних уметника, студената Академије уметности, међу којима је наступио тенор Душан Дакић изводећи Вердијеву романсу “Бриндизи” и соло песму “Интимо” Есперона, а након њега је сопранисткиња Марија Кузмина певала арију Лаурете из Пучинијеве опере “Ђани Скики” као и соло песму композиторке Фани Менделсон Хенсел “На југ”. Млади тенориста Ермин Ашчерић представио се упечатљивим вокалним тумачењем арије Карла из Вердијеве опере “Разбојници” и песме “Кад ја виђех очи твоје” Биничког. Сопранисткиња Александра Плетикосић певала је једну арију из Пучинијеве “Тоске” и соло песму “Пролећне воде” Рахмањинова, док је на самом крају наступила мецосопранисткиња Свјетлана Ђокић, представивши се импресивним тумачењима двеју врло захтевних арија из Вердијеве опере “Дон Карлос”. Пред публиком су се затим заједно нашли сви млади певачи, отпевавши познату композицију Исидора Бајића “Све док је твога плавог ока”, складно заокружујући овај леп и јединствен музички догађај и подсећање на нашу еминентну оперску солисткињу Меланију Бугариновић.

Б. Хложан

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести