Концерт Васила Хаџиманова у новосадској Синагоги

НОВИ САД: Џез пијаниста и композитор Васил Хаџиманов одржаће вечерас (20 часова) солистички концерт у новосадској Синагоги.
vasil hadzimanov
Фото: M. Josipović

Иако је припадао генерацији која је одрастала у златно доба југословенског рока, ипак га је џез више привукао, па је на крају у Бостону дипломирао на чувеном Берклију. Крајем деведесетих одлучио је да каријеру настави код куће, у Београду, где је основао Васил Хаџиманов бенд, који комбинује балканску традицију и модерне музичке стилове (џез, фанк, рок...) све до данас градећи веома препознатљив стил.

Ја сам се једноставно заљубио у џез, што не значи да нисам волео да слушам и рок, блуз, поп, хип хоп, соул, фанк, врлд, етно, и ко зна шта још, појашњава Васил Хаџиманов.

Ствар је у томе, додаје, да је џез толико отворен да сам се ту најбоље осећао, поготову у тој модернијој, фјужн причи која себи допушта кросовер или комбиновање различитих стилова са yез импровизацијама и аранжманима. Слобода тог израза је оно што ја јурим, а често и добацим. Зато је џез потпуно другачији од осталих жанрова који у већини случајева имају строжије постављене форме и правила игре.

Хаџиманов је до сада пред новосадском публиком наступао са својим бендом, у дуету са још једним врхунским пијанистом Бојаном Зулфикарпашићем, те као клавирски сарадник Бисере Велетанлић, тако да ће вечерашњи наступ заправо бити први његов реситал у Новом Саду.

На програму ће бити углавном његове ауторске композиције, од којих су неке компоноване за Васил Хаџиманов бенд али су за ову прилику прилагођене за клавир соло.

Кад је Васил Хаџиманов бенд у питању, увек ми је драже кад радимо заједно на новом материјалу. У ствари, увек је боље и за музику и за бенд када сви пођеднако учествујемо у креирању звука и песама које планирамо да снимамо и касније свирамо на концертима. Но, волим и да се осамим и стварам сучен сам са собом. Понекад ваљда једино ја сам себе разумем шта тачно хоћу да изведем... , открио нам је Хаџиманов.

Улазница за концерт још увек има и могу се набавити у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344) данас до 14, као и два сата пред почетак концерта

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести