Концертна индустрија широм света у великом проблему

У сличном тону којим су организатори Егзита апеловали да држава „не дозволи потпуно гашење српских манифестација с којима се Србија с правом поноси у целом свету”, при чему се мисли на велике музичке фестивале који су годинама привлачили десетине хиљада људи, у Великој Британији је више од 1.500 музичара, међу којима и звезде попут Еда Ширана или легенди Пола Макартнија и „Ролингстонса”, позвало британску владу да спаси индустрију живе музика којој пријети колапс услед пандемије коронавируса.
galager
Фото: Лијам Галагер на Егзиту 2017, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Отворено писмо у којем се упозорава на то да су угрожене десетине хиљада радних места потписали су и „Колдплеј”, Ерик Клептон, Сем Смит, Дуа Липа, Род Стјуарт... Сви се они позивају на истраживање које показује да су само прошле године концерти донели британској привреди пет милијарди евра уз опстојавање 210.000 радних места диљем острва.

„Жива музика Уједињеног Краљевства један је од највећих друштвених, културних и економских успеха ове земље у последњој деценији. Али будући да крају социјалног дистанцирања нема на видику, будућност концерата и фестивала и стотина хиљада људи који на њима раде изгледа суморно”, написали су музичари.

Појашњавајући целу идеју исма, Дуа Липа је рекла да је поносна што је каријеру започела у малим клубовима и на фестивалима. „Нажалост, могућност за друге младе британске музичаре да крену истим путем сада је угрожена и биће тако ако музичка индустрија не добије потребну потпору владе у периоду пре него што концертне дворане, фестивали и музички промотори добију дозволу да поново раде”, поручила је певачица, док је Лијам Галагер додао: „Сјајне свирке се не догађају без сјајне екипе иза бине, али они ће сви остати без посла ако се ми не можемо вратити тамо и радити оно што волимо”.  

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести